Jauns finanšu kaujas lauks • IR.lv

Jauns finanšu kaujas lauks

Cenu zīme kādā Ķīnas veikalā ar digitālās valūtas QR kodu
Nataniels Popers un Cao Li, © The New York Times News Service

Jau vairākās Ķīnas pilsētās tiek izmēģināta elektroniskā juaņa. Neviena cita pasaules lielvalsts vēl nav tikusi tik tālu ar pašu mājās radītu digitālo valūtu

Anaballe Huana nesen laimēja valdības rīkotā loterijā, ar kuras palīdzību Ķīna īsteno jaunu ekonomisku eksperimentu: nacionālo digitālo valūtu. Pēc pievienošanās loterijai ar sociālo mediju lietotnes WeChat starpniecību Huana, 28 gadus veca biznesa stratēģe no Šeņdžeņas, saņēma digitālu aploksni ar 200 elektroniskajām juaņām jeb eCNY (aptuveni 25 eiro). Lai tos iztērētu, sieviete devās uz pārtikas veikalu līdzās savam birojam un nopirka riekstus un jogurtu. Savā bankas lietotnē viņa atvēra digitālās valūtas QR kodu, kas kā maksājums tika elektroniski nolasīts pie kases. «Maksāšanas veids ir ļoti līdzīgs,» Huana stāsta par savu pieredzi ar eCNY, salīdzinot to ar citām Ķīnā izmantotajām maksājumu lietotnēm. 

Izlaižot savu digitālo valūtu, kas pēc būtības atšķiras no skaidras naudas un digitālajiem depozītiem, Ķīna ir spērusi drosmīgu soli ar mērķi mainīt veidu, kā darbojas valsts atbalstīta nauda. Ķīnas centrālā banka, kas eCNY sāka izmēģināt jau pērn četrās pilsētās, nesen šajā projektā iesaistīja arī tādas lielas metropoles kā Pekina un Šanhaja. Pie līdzīgiem eksperimentiem ķērušās centrālās bankas arī vairākās citās pasaules valstīs, meklējot jaunas digitālās naudas formas, kas ātrāk ieietu apgrozībā un dotu pat visnelabvēlīgākajos apstākļos nonākušiem cilvēkiem iespēju tikt pie finanšu instrumentiem tiešsaistē. Atsevišķas valstis uz to pamudināja tādu kriptovalūtu kā Bitcoin popularitātes un vērtības pieaugums.

Taču atšķirībā no Bitcoin, kuras mērķis ir decentralizācija un kontroles atņemšana valdībām vai kompānijām, digitālās valūtas tiek radītas ar mērķi dod valdībām lielākas finanšu ietekmēšanas sviras. Piemēram, ar šādu valūtu var veikt īpašas naudas izmaksas, nosakot derīguma termiņu — ja neizmanto līdz konkrētam datumam, piedāvājums tiek izdzēsts. Turklāt sava digitālā valūta palīdz valdībai izsekot finanšu transakcijas, cīnīties pret nodokļu nemaksāšanu un pat vērsties pret disidentiem.

Vēlas būt pirmie pasaulē

Pēdējo 12 mēnešu laikā ar savu nacionālo valūtu sākušas eksperimentēt vairāk nekā 60 valstis. Aizpagājušajā gadā tādu bija tikai mazliet vairāk par 40, liecina Bank for International Settlements dati. Šo valstu vidū ir gan Zviedrija, kas izmēģina digitālo kronu, gan Bahamas, kas savu digitālo valūtu nosaukušas par smilšu dolāru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu