Ar mērķi — labākie Ziemeļeiropā • IR.lv

Ar mērķi — labākie Ziemeļeiropā

1
Zane Čulkstēna. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Klasiskās mūzikas festivāla Rīga Jūrmala izpilddirektore Zane Čulkstēna uz Latviju ved pasaules mēroga zvaigznes

Tas ir amizants biznesa intervijas sākums ar citos apstākļos nebūtisku niansi: Čulkstēna Zoom sarunas laikā atrodas birojā, nevis savā viesistabā un izskatās nevainojami kā no Vogue vāka, ieskaitot — es zinu, cik daudziem tas ilgstoši bijis sāpīgs jautājums — matu sakārtojumu. Tikko bijusi pie friziera, viņa smejas. Intervijas dienā rit otrā nedēļa, kopš valdība šos pakalpojumus oficiāli atkal atļāvusi. 

Iespējams, tā ir augsta līmeņa kultūras biznesa etiķete, bet varbūt arī personības iezīme — Čulkstēnu grūti iedomāties jaukā sporta kostīmā ar mājīgu tējas krūzi rokā sēžam virtuālajās darba sarunās. Pandēmija viņai, kultūras lauka biznesa cilvēkam, kuru Latvijā savulaik labi pazina kā laikmetīgās mākslas centra kim? vienu no izveidotājām, šajā ziņā nav mainījusi neko — ikdienā turpina iet uz darbu, tas palīdzot iedvesmai un pašdisciplīnai. Sarunu kalendārs, lai arī virtuāli, ir pārblīvēts.

Čulkstēnas vadītais festivāls iezīmē problēmu, kas skar vairumu kultūras biznesu: nav iespējams paredzēt, vai un kā turpināsies darbs šovasar un rudens sezonā. Teātri un koncertzāles, kā arī festivāli veido programmas un mēģina, vienlaikus paturot prātā vairākus notikumu attīstības scenārijus. 

Arī festivālam Rīga Jūrmala jānotiek vasarā, bet Čulkstēna ar komandu pie tā intensīvi strādā jau tagad, pavasarī. Festivāla atbalstītāju saraksts ir iespaidīgs,  bet arī atbildība to priekšā liela. Par pandēmijas ietekmi Čulkstēna saka tā: «Skaidrs, ka šī situācija saistās ar daudz lielāku stresu, taču nav vērts par to gausties. Man ir aizdomas, ka šādās galēji neprognozējamās situācijās nākotnē nokļūsim arvien biežāk. Jāsāk attīstīt spēju tām ātri pielāgoties. Lielisks piemērs tam mūsu gadījumā ir pāriešana uz virtuālajām meistarklasēm, Marisa Jansona piemiņai veltītas filmas producēšana un muzikālie vakari Rīgas parkos un Jūrmalas pludmalē.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu