Nerimstošais sagādnieks • IR.lv

Nerimstošais sagādnieks

Džefs Bezoss. Zīmējums — Shutterstock
Marks O’Konels, © The Guardian

Amazon dibinātājs Džefs Bezoss (57) paziņojis, ka šā gada otrajā pusē atkāpsies no uzņēmuma vadītāja amata. Kā viņš kļuva par mūsdienu nemitīgā patēriņa kultūras ģēniju?

Pirmā lieta, ko es nopirku Amazon interneta veikalā, bija izglītojošs un izklaidējošs DVD bērniem. Šo pirkumu es neatceros, bet dati liecina, ka tas notika 2004. gada 14. novembrī. Par Baby Einstein: Baby Noah — Animal Expedition samaksāju 7,85 sterliņu mārciņas. Droši vien tā bija dāvana māsas dēlam. Pēc tam ātri vien sekoja vēl trīs DVD pirkumi, kurus arī vairs neatceros. Tad dīvainā kārtā veselu gadu no Amazon man nevajadzēja neko, bet 2006. gadā, kad nolēmu iegūt doktora grādu, cita pēc citas sekoja daudzas grāmatas, kuras parastās grāmatnīcās parasti nav atrodamas. Sausi traktāti par psihoanalīzi. Dažādi teorētiski traktāti. Laiku pa laikam arī dzejas krājumi un viss, ko uzrakstījis romānists Nikolsons Beikers.

To visu tagad varu uzskaitīt, jo nesen izpētīju savu Amazon pirkumu vēsturi. Redzot simtiem nopirkto un piegādāto preču, no kurām daļu nemaz neatceros, uznāca tāda kā melanholija.

Mans Amazon patēriņš savu augstāko punktu sasniedza 2018. gadā, kad kopumā nopirku 92 grāmatas. Tas viss izskatās diezgan ironiski, jo šīs grāmatas lielākoties iedalāmas divās kategorijās: par antikapitālismu un par klimata izmaiņām. Un es tās nopirku no uzņēmuma, kura vadītājs ir viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē un kas katru gadu atmosfērā izmet tikpat daudz oglekļa, cik Norvēģija. Vienkārši tobrīd es vācu informāciju savai grāmatai par klimatu, kapitālismu un apokaliptiskām bailēm. Ar to gribu pateikt, ka manas attiecības ar šo kompāniju ir saspīlētas. Jo es sevi uzskatu par sociālistu, turpretim mana pirkumu vēsture apliecina, ka es tomēr esmu lojāls kapitālisma milža Amazon.com klients.

Amazon biznesa principi (spiediena izdarīšana uz piegādātājiem, sistemātiska konkurentu iznīcināšana, klientu datu uzkrāšana un spartiska attieksme pret saviem darbiniekiem), protams, nav nošķirami no kompānijas dibinātāja Džefa Bezosa turības. Aptvert viņa rocību ir gandrīz neiespējami. Atkarībā no akciju cenas svārstībām Bezoss vai nu uzlec pasaules bagātāko cilvēku saraksta virsotnē, vai noslīd uz otro vietu. Marta vidū viņa bagātības neto vērtība bija 183 miljardi ASV dolāru, pēc Forbes aprēķiniem. Vidēji ik minūti viņš nopelna 149 000 dolāru. Pērn jūlijā, kad visu pasauli bija satricinājusi pandēmija un tās izraisītā ekonomiskā krīze, Bezosa personīgā bagātība vienā dienā uzlēca par 13 miljardiem dolāru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu