Darbinieks — uzņēmuma līdzīpašnieks • IR.lv

Darbinieks — uzņēmuma līdzīpašnieks

Baiba Kļava

Īpaši nozīmīgs jaunais regulējums ir jaunuzņēmumiem — tas ļaus konkurēt ar citiem gan darbinieku piesaistē, gan veicinās uzņēmumu rašanos

Turpmāk sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) darbinieki uz izdevīgiem nosacījumiem varēs savā īpašumā iegūt uzņēmuma kapitāldaļas — šādu iespēju dod jaunais akciju opciju regulējums, kas iestrādāts Komerclikumā.  

Daļu opcijas ļauj darbiniekiem iegūt uzņēmuma kapitāldaļas par nomināla cenu vai bez maksas pēc noteikta uzņēmumā nostrādāta laika neatkarīgi no šo daļu tā brīža patiesās vērtības. Šādas izmaiņas pieņēmusi Saeima, un tās stājās spēkā janvārī. Līdzšinējais regulējums paredzēja izdevīgas akciju pirkuma tiesības piešķirt tikai akciju sabiedrību (AS) darbiniekiem. 

Kā tas strādās? 

Jāizvēlas uzņēmējam 

Nodrošināt regulējumā paredzēto iespēju darbiniekiem pēc kāda laika iegūt kapitāldaļas vai ne — tā ir katra uzņēmuma brīva izvēle, nevis obligāts nosacījums. «Šis nav pienākums, šī ir iespēja,» skaidro Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktors Kristaps Soms. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu