Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Amsterdamas vilinājums
Lai gan Brexit ietekmē no Londonas uz Parīzi līdz šim pārcēlušās 88 finanšu kompānijas, uz Frankfurti — 56, bet uz Amsterdamu tikai 47, tieši Nīderlandes lielākā pilsēta šobrīd kļuvusi par lielāko akciju tirdzniecības centru Eiropas Savienībā. Gada pirmajos mēnešos Amsterdamas biržā apgrozīta piektā daļa no visiem eiro darījumiem, kuru vidējā ikdienas vērtība ir 40 miljardi. Pirms Brexit tika lēsts, ka britu galvaspilsētu pametīs 7500—10 000 labi apmaksātu finansistu.


Pirmā lielā peļņa
Biotehnoloģiju uzņēmums Moderna no ASV prognozē, ka tā izstrādātā koronavīrusa vakcīna šogad nodrošinās 18,4 miljardu ASV dolāru peļņu. Tas ir vairāk, nekā prognozēja analītiķi, un pārspēj konkurējošā Pfizer plānus, kas par savu vakcīnu plāno iekasēt aptuveni 15 miljardus. Moderna dibināta 2010. gadā, un šis būs pirmais gads, kad uzņēmums strādās ar peļņu. Par vienu Covid-19 vakcīnas kursu (divas devas) uzņēmums ASV tirgū prasa 30 dolārus, bet ES — 36 dolārus. 


Miljardu vērts ieguldījums
Izmantojot uzņēmuma Moderna straujo tirgus vērtības pieaugumu, savu akciju portfeli šajā uzņēmumā pārdevusi britu un zviedru farmācijas kompānija AstraZeneca. Kad Modernas akcijas sāka kotēt biržā 2018. gadā, tās varēja nopirkt par 23 dolāriem. Bet pērn to cena pieauga vairāk nekā piecas reizes, kad kļuva zināms, ka Modernas radītais preparāts būs viens no pirmajiem, ko apstiprinās vakcinēšanai pret Covid-19. AstraZeneca tādā veidā nopelnīja gandrīz vienu miljardu ASV dolāru.


Attālinātie mīnusi
Vairāki lielie globālie uzņēmumi jau paziņojuši, ka pēc pandēmijas beigām biroju dzīve vairs neatgriezīsies ierastajā ritmā — darbiniekiem tiks piedāvāts arī turpmāk strādāt attālināti, pie reizes ietaupot izdevumus par dārgu biroja telpu īri. Tomēr darba ņēmējiem jārēķinās, ka var sarukt arī viņu alga un dažādi bonusi, ja persona izvēlas strādāt no vietas ar zemākiem dzīves izdevumiem un vairs netērē naudu transportam. To prognozējuši 45% personāla vadītāju 250 lielu ASV, Lielbritānijas un Āzijas uzņēmumu aptaujā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu