Sveika un sveiks! • IR.lv

Sveika un sveiks!

Pauls Raudseps

Jau vairāk nekā gadu pandēmijas rēgs klīst pa pasauli, bet vēl aizvien neesam tikuši skaidrībā, ko tas nozīmē. Īslaicīgas grūtības, kuras pazudīs kopā ar masveida vakcināciju un pūļa imunitātes iestāšanos? Fundamentālas ilgtermiņa pārmaiņas visā mūsu darba dzīvē un ekonomikas struktūrā? Vai arī smags trieciens vienam tautsaimniecības ēkas spārnam, kas pārējo celtni uz brīdi sašūpo, bet nesagāž?

Šajā Ir Nauda numurā atradīsit argumentus par labu katrai no šīm versijām. Lasīsit par IT uzņēmumiem, kuriem Covid-19 nav traucējis gūt jaunus panākumus. Ginta Gūtmaņa izveidotā uzņēmuma nosaukums ir SIA Panic, bet aizgājušais gads rada pamatu nevis neprātīgam izbīlim, bet gan apņēmīgam optimismam, jo uzņēmuma veidotās animācijas sākuši izmantot tādi pasaules biznesa giganti kā Google un Netflix.

Savukārt kā uz adatām sēž prestižais klasiskās mūzikas festivāls Rīga Jūrmala. Sponsori ieguldījuši miljonus, festivāls piesaista visspilgtākās pasaules zvaigznes, un tas varētu daudz dot Latvijas tūrisma industrijai un atpazīstamībai, taču neprognozējamais vīruss liek rīkotājiem veidot piecus dažādus rīcības plānus šīs vasaras notikumiem. Festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna domā, ka šis ir tikai sākums. «Galēji neprognozējamās situācijās nākotnē nokļūsim arvien biežāk,» viņa saka.

Tās ir kā divas pasaules, kuras no cita rakursa redzamas arī Latvijas Bankas ekonomista Oļega Krasnopjorova aprakstītajā «divu ātrumu darba tirgū». Latvijā pandēmijas laikā ienākumi vislabāk apmaksātajām profesijām pat pieauguši, kamēr zemākas kvalifikācijas darbiniekiem nācies saskarties ar augošu bezdarbu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu