Alise Krasovska, vegānisku Lieldienu cienastu gatavotāja • IR.lv

Alise Krasovska, vegānisku Lieldienu cienastu gatavotāja

«Paši brīnījāmies, cik līdzīgi sanāca,» par pagājušajās Lieldienās izmēģināto recepti saka Alise. Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Kaujās ar vegāniskajām olām piedalīties nesanāks, toties uz svētku galda tās var pat sajaukt ar ierastajām. «Pērn Lieldienās izmēģinājām pagatavot «vārītu olu» un paši brīnījāmies, cik līdzīgi sanāca. Viss noslēpums ir melnajā sālī — to jau pasmaržojot, var just kārtīgu olu smaržu,» stāsta Alise. Savukārt krāsot un ripināt var koka olas.

Alise atzīst, ka arī tad, kad uzturā vēl lietoja dzīvnieku valsts produktus, viņa nebija liela olu cienītāja. Tomēr vegāniskā recepte viņas ģimenes svētku galdā ir uz palikšanu. «Pagatavoju arī gardas šokolādes olas no Oreo cepumiem. Draugs teica, ka arī to vajadzētu atstāt kā mūsu tradīciju!»

Vegānismam Alise pievērsās pirms trim gadiem. Kopā ar topošo vīru noskatījušies dzīvnieku tiesību aktīvista Gērija Jurovska (Gary Yourofsky) runu. «Šis video pilnībā izmainīja mūsu skatījumu uz to, kas atrodas uz šķīvja un kādā realitātē dzīvojam,» saka Alise. Viņi nolēma ar savu naudu par dzīvnieku ciešanām vairs nebalsot, turpmāk izvēloties tikai augu valsts uzturu. «Nekad nebiju iedomājusies, ka aiz ēdiena var būt paslēpts tik daudz netaisnības.»

Protams, vajadzēja laiku un izdomu, lai pielāgotu ieradumus jaunajam dzīvesveidam. «Runājot par svētku svinēšanu un tradīcijām, bija interesanti atrast dažādus veidus, kā tās turpināt ar jauno dzīvesveidu, bet tagad jau viss šķiet tik pašsaprotami, ka citādi nemaz nemācētu!» Būt vegānam kļūst tikai vieglāk, pārliecināta ir Alise. Iecienītu produktu vegāniskas alternatīvas nu jau pieejamas ne tikai specializētajos veikalos, bet arī populāros lielveikalu tīklos. «Bez tiem noteikti var iztikt, un ikdienā tie nav obligāti nepieciešami, taču svētku svinēšanā ļoti noder — Jāņos cepam sojšliku jeb sojas šašliku un draugi priecājas, ka gandrīz nevar pateikt atšķirību, Ziemassvētkos galdā liekam zirņus ar «speķi» — kārtīgi apceptu kūpinātu tofu — un Lieldienās gatavojam savu alternatīvu vārītām olām,» stāsta Alise.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu