Labs cilvēks basketbola laukumā • IR.lv

Labs cilvēks basketbola laukumā

Francis Gustavs Lācis svin uzvaru pret Floridas vienību Gators šā gada 21. martā. Foto — Scanpix
Alise Zita Zeidaka

Amerikas Nacionālās studentu sporta asociācijas izslēgšanas turnīra Marta trakums labāko komandu sešpadsmitniekā vietu izcīnījuši arī latviešu basketbolisti. Viens no viņiem ir Francis Gustavs Lācis (22), kura komanda Golden Eagles izdzīvo īstu «Pelnrušķītes stāstu»

Amerikas koledžu basketbolistiem un miljoniem līdzjutēju marts un aprīlis ir satraukuma pilns laiks — ne velti Nacionālās studentu sporta asociācijas (NCAA) turnīra izslēgšanas spēles nodēvētas par March Madness jeb Marta trakumu. Četri latviešu spēlētāji — Aleksa Gulbe no Indiānas Blumingtonas Universitātes komandas Hoosiers, Māra Mote no Arizonas Universitātes komandas Wildcats, Anna Rēzija Dreimane no Teksasas A&M Universitātes vienības Aggies un Francis Gustavs Lācis ar Orala Robertsa vārdā nosauktās universitātes komandu Golden Eagles — aizspēlējušies līdz grandiozam panākumam: iekļūšanai par Sweet 16 dēvētajā labāko sešpadsmitniekā. 

Latviešu pārstāvēto komandu vidū kā neticams pārsteigums izceļas Franča Lāča pārstāvētā komanda, kas pēdējo reizi turnīrā tik tālu nonāca 1974. gadā. Amerikā viņus dēvē par «Pelnrušķītes stāstu». Marta trakumā piedalās 64 labākās koledžu basketbola komandas, un 357 komandu konkurencē Golden Eagles līdz šim nav bijusi starp spēcīgākajām, kam nokļūšana izslēgšanas spēlēs būtu pašsaprotama lieta. 

Taču vietu Marta trakumā puiši izcīnīja, pēc 13 gadu pārtraukuma spraigā cīņā triumfējot savā augstskolu grupā — Summit League čempionātā. Savukārt Marta trakuma pirmajā kārtā ar trīs punktu pārsvaru Lāča komanda pieveica vienus no favorītiem — Ohaio štata universitātes Buckeyes. Iekļūstot starp labākajām 32 komandām, Francis un Golden Eagles negrasījās apstāties un uzvarēja Floridas Universitātes Gators. 

Divmetrīgais latvietis vairākkārt izcēlās ar izcilu sniegumu aizsardzībā, izšķirošos brīžos bloķējot pretinieku metienus. Uz jautājumu, kā viņa komandai izdevies sasniegt tik negaidītu panākumu, puisis atbild: «Mēs neskatāmies uz reitingiem un uzskatām — ir 64 komandas, jebkurš var uzvarēt jebkuru.» Kad ar Franci sazināmies, Golden Eagles vēl ir apņēmības pilni iekarot arī Elite 8, taču diemžēl 28. martā spēles pēdējās minūtēs viņi piedzīvoja sāpīgu zaudējumu Arkanzasas Universitātes Razorbacks un izkrita no tālākās cīņas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu