Pirmo reizi apsūdzēti • IR.lv

Pirmo reizi apsūdzēti

3
Gan Ainārs Šlesers, gan Andris Šķēle apsūdzību uzskata par nepamatotu. Foto no LETA arhīva
Baiba Kļava

Trīskārtējais premjers Andris Šķēle un bijušais ministrs Ainārs Šlesers tuvāko mēnešu laikā varētu stāties tiesas priekšā

Šis gads oligarhiem sācies slikti. Februārī Aivaru Lembergu pirmās instances tiesa pasludināja par vainīgu virknē smagu noziegumu. Marta nogalē kārta sēsties uz apsūdzēto sola pienākusi Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram.

Apsūdzības bijušajiem politiķiem un tagadējiem biznesa partneriem celtas par vairāk nekā 10 gadus senām darbībām — krāpšanos digitālās televīzijas ieviešanas projektā 2008. un 2009. gadā. Krimināllieta, kas jau tuvāko mēnešu laikā nonāks tiesā, ir bēdīgi slavenās digitālgeitas turpinājums, un tajā kopumā apsūdzētas deviņas personas — kādreizējie politiķi, telekomunikāciju milža Lattelecom (tagad Tet) darbinieki un uzņēmēji. 

Sākums — digitālgeita

Krimināllietas pirmsākumi meklējami digitālgeitādigitālās televīzijas ieviešanas shēmā, kuru 2003. gadā apturēja Einara Repšes valdība un kuras dēļ 2007. gadā tika celtas apsūdzības 20 personām, tajā skaitā vairākiem ar Šķēli saistītiem cilvēkiem. Lieta jau izskatīta vairākās instancēs, bet vēl nav noslēgusies. 

Jaunajā krimināllietā celtās apsūdzības pret Šleseru un Šķēli saistītas ar iekārtām, kuras 2003. gadā caur fiktīviem starpniekiem par apmēram 2,5 miljoniem dolāru nopirka Kempmayer Media Latvia — tam bija iecerēta galvenā loma cipartelevīzijas ieviešanā. Uzņēmums 2007. gadā tika pārsaukts par Hannu Digital un ar tā īpašumā esošām iekārtām nodrošināja Lattelecom uzvaru 2008. gadā rīkotajā konkursā par digitālās televīzijas ieviešanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu