Otrais aukstais karš • IR.lv

Otrais aukstais karš

1
Pauls Raudseps

ASV flotes komandieris brīdina, ka konflikts var sākties jau pēc dažiem gadiem

Viens konteinerkuģis sanesas Suecas kanālā, un pasaules tirdzniecības sistēma nodreb. 10% no visas pasaules tirdzniecības un 30% konteineru kravu izpeld caur kanālu, kas ir svarīgākais savienojums starp Āziju un Eiropu.

Esam tik pieraduši pie ātrām piegādēm no jebkuras zemeslodes malas un visas sazarotās globalizācijas sistēmas aizvien ciešākas sazobes un efektīvākas darbības, ka nepadomājam, cik šī struktūra ir faktiski trausla un ievainojama, ja kaut kas aiziet greizi kādā no kritiskajiem punktiem. Taču pēdējā gada laikā atkal un atkal mums par to atgādina. Bada spēles par maskām pagājušā gada pavasarī un cīņa par vakcīnām šobrīd atklāj gan to, cik atkarīgi krīzes brīdī esam no citām valstīm, gan arī to, cik maldīgs ir pieņēmums, ka «tirgus visu atrisinās».

Taču viss pēdējā laikā piedzīvotais būs sīkums, salīdzinot ar satricinājumiem, kas skartu pasaules ekonomiku, ja aizvien augošās nesaskaņas starp ASV un Ķīnu pāraugtu karā.

Varētu likties, ka šādas runas ir pārspīlētas, ka mūsdienās militārs konflikts starp divām spēcīgākajām tautsaimniecībām pasaulē ir neiedomājams, tomēr pēdējā laikā aizvien biežāk un atklātāk par to spriež un satraucas Vašingtonā. Situācijas nopietnība skaidri redzama ASV Klusā okeāna flotes komandiera Filipa Davidsona marta sākumā teiktajā. «Draudi varētu aktualizēties šajā desmitgadē, patiesību sakot, nākamajos sešos gados,» admirālis liecināja Senātā. Savukārt admirālis Džons Akvilino, kas nozīmēts kā Davidsona pēctecis, Senātam teica: «Vislielākā bīstamība saistās ar militāra spēka pielietošanu pret Taivānu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu