Dzirdu bītu un bliežu • IR.lv

Dzirdu bītu un bliežu

Repere Ūga. Foto — Jānis Škapars, TVNET
Anda Burve-Rozīte

Sākusi pirms pieciem gadiem kā Rēzeknes repa apvienības Ausmeņa Records jaunā dalībniece, vienīgā meitene starp puišiem, repere Ūga nu saņem mūzikas ierakstu gada balvu Zelta mikrofons 2021 par debijas albumu

Ūga sēž, stalti izslējusies, Ausmeņa Records studijā Rēzeknē ar grandiozu grafiti uz aizmugurējās sienas un māj man ar roku Zoom. Viņa smaida. No viņas pat virtuāli aumaļām plūst enerģija un kustīgums. Marta vidū jaunā hiphopa zvaigzne kāpa uz Latvijas prestižākās populārās mūzikas ceremonijas Zelta mikrofons skatuves, lai saņemtu balvu par savu pirmo albumu LG ir HH. 

Kad vienu dienu pēc ceremonijas nevarēju Ūgu sazvanīt un viņa neatsaucās uz īsziņām, klusībā nosmaidīju — droši vien svinējusi, nu paguļ vai iedzer galvassāpju zāles. Ūgas subkultūrā, hiphopā, mūziķi nepulē savu tēlu vai, varbūt pareizāk būtu sacīt, pulē to īpašā veidā — viņi atļaujas būt rupji, spontāni, pat nedaudz brutāli. Viņi lieto alkoholu, to nekādi nepieslēpjot, un īpašu leksiku. 

Par Ūgu tie tomēr izrādījās maldi: aiznākamajā dienā viņa atzvanīja. Ūgai nebija sāpējusi galva pēc svinēšanas — viņa bija piesēdusies pie jaunā albuma veidošanas studijā. Viņa daudz netīksminās ap balvu, ko saņēmusi, lai arī ir viena no retajām sievietēm repa kultūrā Latvijā. 

Visdarbspējīgākā — tā kolēģi raksturo viens no Rēzeknes reperiem Kvāps, viņš arī slavenās ēstuves Ausmeņa Kebabs īpašnieks Valters Murāns. Šai vietai bijusi liela nozīme arī 26 gadus vecās Ūgas karjerā: pirms vairākiem gadiem viņa vienkārši parādījās starp Rēzeknes puišiem, kurus interesēja hiphops un grafiti, un sāka repot. Bija 2016. gads, uz kafejnīcu Rēzeknē uzaicināja uzstāties reperi ansi no Rīgas. Vēlāk puiši cits pēc cita satvēra mikrofonu — viņu firmas zīme bija reps latgaliski. Tad arī Ūga. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu