Velokaislības Rīgā • IR.lv

Velokaislības Rīgā

11
Aleksandra Čaka un Marijas ielā izveidotas velojoslas, atvēlot autotransportam pa vienai joslai katrā virzienā. Foto: Zane Bitere, LETA
Jānis Krastiņš, Dr. habil. arch., RTU Arhitektūras fakultātes profesors

Turpina virmot kaislības par velotransportam iecerēto nākotni Rīgā. Kategoriski imperatīvie velosipēdisti atsaucas uz Kopenhāgenu kā veloinfrastruktūras paraugu. Aktīvists Oto Ozols, kas sevi dēvē par pilsētplānotāju, aicina līdzīgi pārveidot ielas Rīgā, abu pilsētu ielu platuma salīdzināšanu pasludinot par muļķību (Ir, 2021, Nr. 11, 18.–24. martā, 53. lpp.). Ielu platumam pašam par sevi gan nav nekā kopīga ar jēdzienu “muļķība”. Šo jēdzienu varētu attiecināt vienīgi uz konkrētiem paņēmieniem, ar kādiem īsteno kādu konkrētu ideju, un šai ziņā Rīga tomēr krietni vien atšķiras no Kopenhāgenas.

Kopenhāgenā tiešām radīta veloceliņu infrastruktūra, bet tā ir pārdomāta un rūpīgi izplānota infrastruktūra visas pilsētas mērogā, nevis haotiska rosīšanās un “eksperimenti” atsevišķās ielās, kā, piemēram, Aleksandra Čaka vai Bruņinieku ielā Rīgā. Varenie veloceļi Bruņinieku un Avotu ielas krustojumā aprausies strupceļā un tālāk nav pat plānoti.

Kopenhāgenā veloceliņi netraucē pārējo transportlīdzekļu kustību. Velojoslas no motorizēto transportlīdzekļu brauktuvēm tur nodalītas ar apmalēm, kas veidotas no zemiem bortakmeņiem. Faktiski jebkurā ielā vienā virzienā nodrošinātas vismaz divas motorizēto transportlīdzekļu braukšanas joslas. Pilsētvides telpiskie gabarīti ne visur devuši iespēju šādi izbūvēt velojoslas. Šādās vietās, it īpaši ielu krustojumos, pārdomāti marķējumi dod iespēju vienuviet sadzīvot visa veida transportlīdzekļiem.

Kopenhāgenā, tāpat kā gandrīz visās Eiropas mūsdienīgi attīstītajās pilsētās, ir arī pamatīga transporta infrastruktūra – ātrgaitas ielas un autoceļi, autostāvvietu sistēma un sabiedriskais transports, arī nesen izbūvētais metro. Tas viss nodrošina cilvēkiem iespēju ērti, ātri un dažādi nokļūt no vienas vietas citā.

Rīgā transporta infrastruktūras sistēmas faktiski nav, bet pašreizējā Rīgas vadība jau deklarējusi, ka tuvākajā laikā infrastruktūras attīstībā neko arī neieguldīs.

Kā veiksies sabiedriskajam transportam Aleksandra Čaka ielā, sašaurinot braucamo daļu, bija acīmredzams pat jebkuram nespeciālistam, pirms politiķi 2020. gada rudenī izšķīrās par tur joprojām notiekošo “eksperimentu”.

Rīgā velojoslas iekārto tieši ielu brauktuvēs, daudzviet starp velojoslām un motorizēto transportlīdzekļu braukšanas joslām ielu segumam piestiprinot kustībai bīstamus šķēršļus – plastikāta uzlikas vai metāla stabiņus. Vienvirziena ielās, piemēram, Bruņinieku ielā, motorizētajiem transportlīdzekļiem tiek atstāta tikai viena kustības josla bez fiziskas iespējas apbraukt tajā apstājušos transportlīdzekli. Plaši pazīstams sabiedriskā transporta pieturvietu izveidojuma paņēmiens ir “kabatas”, kurās apstājies autobuss vai trolejbuss netraucē citus satiksmes dalībniekus. Bruņinieku ielā darīts tieši pretējais: jau tā neproporcionāli un nevajadzīgi platajām, no jauna izbūvētajām ietvēm autobusa pieturvietās piebūvēti paplašinājumi tā, lai apstājies autobuss apturētu jebkuru kustību vienīgajā braukšanas joslā.

Ja vienā braukšanas virzienā ir tikai viena kustības josla, krustojumos pat pie nelielas transporta intensitātes neizbēgami veidojas sastrēgumi, jo taisnā virzienā braucošiem transportlīdzekļiem nelietderīgi jāgaida aiz pagriezienus veicošajiem, kamēr tie ļauj ielu šķērsot gājējiem. Vienvirziena ielu jēga un būtība ir atvieglot un uzlabot transporta plūsmu pilsētā. To panāk, nodrošinot iespēju transportam vienā virzienā pārvietoties vairākās joslās. Pa vienu vien joslu pat operatīvais transports mērķi var arī savlaicīgi nesasniegt.

Pilsētās nedrīkst celt ēkas, kurās nav nodrošinātas evakuācijas iespējas vai kurām nevar piekļūt ārkārtas situācijās. Rīgas centrā ar pēdējā laika ielu pārveidojumiem turpretim  piekļuve tiek vismaz pamatīgi apgrūtināta. Rīgas “pilsētplānotājiem” iedzīvotāju ērtības un drošība acīmredzot šķiet mazsvarīga. Iluzora velobuma vārdā viņi ignorē elementārus plānošanas normatīvus.

Rīgā  pieteikts karš motorizētajiem transportlīdzekļiem. Rīgas domes transporta departaments paziņojis, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas Atjaunošanas un noturības mehānisma (Recovery and Resilience Facility) priekšlikumu līdz 2026. gadam Rīgas pilsētā vajadzētu attīstīt 220 km veloinfrastruktūras par kopā 374 miljoniem eiro. Tādējādi viens kilometrs veloceliņa Rīgā maksās apmēram 1,7 reizes vairāk nekā 1 km jauna autolielceļa uzbūvēšana. Par šo naudu varētu visapkārt Rīgas centram izbūvēt nepieciešamo transporta infrastruktūru, un automašīnām būtu ērtāk centru apbraukt, nevis šķērsot. Ar aizliegumiem vien nevienu problēmu nevar atrisināt. Nevis jāapkaro sekas, bet jāatklāj problēmas cēloņi.

Komentāri (11)

Sskaisle 22.03.2021. 15.10

Krastiņa un Ozola kungi – uzrakstiet plašāk un konkrētāk – ik ir pilsētas Eiropā, kur braukšanas ātrums ir 30 km stundā, vai ir pētījumi, kas norāda, ka ierobežots transporta ātrums samazina biznesa attīstību? Vai veloinfrstruktūras aatīstība patiešām uzlabo cilvēku veselību vai tieši otrādi – vairāk sakropļoto – jo mums jau likumus tik izsludina, nevis kontrolē to izpildi

Kā ar skrejriteņu izmantošanas noteikumiem Rīgā un kā citās Eiropas pilsētās –

Tādi lozungi ir viena lieta, bet dzīve ir cita lieta

+2
-1
Atbildēt

1

    QAnon > Sskaisle 22.03.2021. 16.39

    Skrejriteņu parādīšanās atturēs daudzus jauniešus no automašīnu iegādes, jo mašīna jau sen nav labklājības rādītājs.
    Skrejriteņiem jābūt vienam noteikumam, tos maksimāli jāizmanto, bet tos, kuri apskādēs līdzcilvēkus, jāsoda tāpat kā skrējējus un velosipēdistus. Veciem graustiem kurus pilsētā tracina viss, lai pārceļas uz laukiem!
    p.s. Samazināts ātrums nebremzē biznesu, jo braucot no Juglas līdz Zolitūdei ar 50 vai 30, laika starpība nepārsniegs 5 minūtes, jo lielāko daļu laika ātrums ir 0 km/h, vienkārši vilkšanās gliemeža ātrumā tracina ikvienu normālu vadītāju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > altinyildiz 22.03.2021. 16.49

    ko jaucies – kas tas par biznesu, ka jābraukā cauri Rīgai?

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Sskaisle 22.03.2021. 17.29

    Labi, pirms 40 gadiem, kad vēl bija ļoti augsta autovadītāju dzīves kvalitāte, no Rīgas centra līdz Tallinas centram visu ceļu nesoties 140-150, tos 315 km varēja nobraukt 3 stundās, bet nepārsniedzot 90, neriskējot, patērējot mazāk degvielas, ceļš aizņēma 3:30, turklāt, lēnāk braucot, var padzert tēju, vai paēst un palasīt avīzi, bet mūsdienās uzrakstīt kādu komentāru, vai paskatīties youtube, kas biznesam tikai nāk par labu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Sskaisle 22.03.2021. 15.06

Atgādināsim par zelta tiltu – tiem 27 milj!!! – un cik tur vēl samaksājām bankām.

Pilsētai nav naudas, bet kur lai tā rastos, ja katra dome, kas tiek ievēlēta sola vienu, bet dara citu.

Es kā Pārdaugavas iedzīvotāja varu teikt, ka mani šausmina, kad smagās kravas mašīnas ar kravām uz vismaz 60-70km brauc pa Akmens tiltu, pa Uzvaras bulvāri, Raņķa dambi, bet kad tādas smagās kravas mašinas ar kravām šūpodamās brauc pa līkumōtajām Pārdaugavas ielām – es no bailēm esmu gatava pa stāvu sienu uzskriet.

Kad es mācījos skolā – mūs brīdināja uzmanīties no kravas mašīnām, jo nesen bija notikusi nelaime – uz Vulkānu braucošā baļķu krava izjuka un baļķi nosita pa ielu ejošus bērnus.

Rīgā taču nevienu tas neinteresē – drošība, veselība. Kārtējās pilsētnieku nodokļu izzgšanas
dzīres. Lozungi arī tādi paši . Nu kāda tur jēga kasīties – drošāk ir sēdēt baznīcā un lūgties.

Uz šo pārslogoto ielu fona, tagad vēl kārs virsū Panorāmas ratu . Būšot investīvijas – ha – politīķi ar uzticamajiem ierēdņiem varēs vēl pāris tūkstošus katram pielikt klāt – kā saka – cilvēkiem problēmas, politiķiem nauda – tas arī viss sausais atlikums

+2
-1
Atbildēt

0

Oto Ozols 22.03.2021. 12.48

Tikai atgādināšu Jānim Krastiņam, ka esmu RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes absolvents :)

+4
-3
Atbildēt

1

    J.Biotops > Oto Ozols 24.03.2021. 08.51

    Par tēmu argumentu nav. Ja šis ir vienīgais, tad tiešām bēdīgi.
    Jācer, ka tikai ar šo absolventu, kaut no citiem līdzīga vecuma arī piedzīvoti monumentāli brīnumi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu