Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Vairākas Eiropas valstis, ieskaitot Latviju, uz laiku apturējušas AstraZeneca vakcīnu lietošanu pēc asins trombozes gadījumiem. Taču Pasaules Veselības organizācija uzskata, ka nav nekādu pierādījumu par trombozes gadījumu saistību ar vakcināciju. Eiropas Zāļu aģentūra savu lēmumu paziņos ceturtdien. Pats uzņēmums AstraZeneca skaidro, ka ar viņu vakcīnu līdz šim sapotēti vairāk nekā 17 miljoni cilvēku un asins recēšanas problēmas konstatētas 37 gadījumos, kas ir retāk, nekā tas notiek ikdienā. Attēlā: paziņojums «Šodien vakcinācija ar AstraZeneca nenotiek» pie kāda vakcinācijas centra Francijas dienvidos. Foto — Scanpix

Eiropas Zāļu aģentūra pagājušajā nedēļā ieteica reģistrēt uzņēmuma Janssen/Johnson&Johnson izstrādāto vienas devas vakcīnu pret Covid-19. Tā būs ceturtā lietošanai ES valstīs apstiprinātā vakcīna.

Eiropas Parlaments pasludinājis Eiropas Savienību par LGBTIK (lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu, nebināru personu, interseksuāļu un kvīru) brīvības zonu. Šī deklarācija ir simboliska reakcija uz Polijā izsludinātajām zonām, kas it kā esot brīvas no seksuālo minoritāšu ideoloģijas. Deputāte no Vācijas Terija Reintke, kura ir viena no rezolūcijas iniciatorēm, pauda gandarījumu par balsojumu: «Pārvērtīsim to konkrētā politiskā rīcībā: labākos likumos, labākā to ievērošanā, labākā aizsardzībā.»

Romas Katoļu baznīcas priesteri nevar dot svētību viendzimuma savienībām, jo tā «nav likumīga», savā spriedumā norādījis Vatikāna doktrīnas jautājumu birojs. Baznīcai ir jābūt pretimnākošai homoseksuāliem cilvēkiem, izturoties ar «cieņu, līdzcietību un jūtīgumu», tomēr ne pret viņu savienībām, teikts spriedumā. Pāvests Francisks iepriekš bija izteicies iecietīgāk par šādu savienību.

ASV Kongress pagājušajā nedēļā nobalsoja par 1,9 triljonu dolāru piešķiršanu iedzīvotāju un tautsaimniecības atbalstam Covid-19 krīzes laikā. Tas paredz arī piešķirt amerikāņiem līdz 1400 ASV dolāriem lielu finansiālu atbalstu, paplašināt atbalstu bezdarba gadījumā, palielināt resursus skolu ātrai atvēršanai un atbalstu uzņēmumiem, kurus smagi skārusi pandēmija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu