Palikušas pusceļā • IR.lv

Palikušas pusceļā

9
Baiba Kļava

Lai gan jau aprīlī paredzēts sākt masveida iedzīvotāju potēšanu pret Covid-19, vakcinācijas procesu turpina vajāt neveiksmes

Bažas par Latvijas spējām līdz rudenim savakcinēt 70% iedzīvotāju padziļināja marta otrajā nedēļā piedzīvotās problēmas ar devu piegādi ģimenes ārstiem ārpus Rīgas. Loģistikas pakalpojumu sniedzējam Oribalt darbs nevedās raiti, un vairāki vakcinācijas kabineti laikus nesaņēma gaidīto AstraZeneca vakcīnu piegādi. 

Lai gan šis notikums sacēla īstu vētru ministrijā un valdībā, Oribalt nepavisam nav vienīgais uzņēmums, kas saskāries ar problēmām loģistikas organizēšanā. Neapdomīgi lēmumi pieņemti gan no valsts, gan pašu piegādātāju puses, trūcis skaidru kritēriju un izvērtēšanas, vai un par kādu cenu piegādātājs patiesi spēj nodrošināt uzņemtās saistības — nepārtraukti funkcionējošu piegāžu ķēdi. 

Ir skaidro, kāpēc iepriekš radās aizķeršanās vakcīnu nogādāšanā no noliktavas līdz ārstu kabinetiem un kā šo procesu nodrošināsim masveida vakcinācijas fāzē, kuru iecerēts sākt aprīlī. 

Pirmā un pēdējā krava 

Nacionālajam veselības dienestam (NVD) ar uzņēmumu Oribalt bija noslēgti divi līgumi — par vakcīnu uzglabāšanu un loģistiku. Tie abi stājās spēkā 8. martā, bet jau pēc trim dienām veselības ministrs ziņoja, ka sadarbība ar uzņēmumu tiks pārtraukta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu