Turpmākie divi mēneši ir kritiski • IR.lv

Turpmākie divi mēneši ir kritiski

Valdība noteikusi, ka no 16. marta klātienē drīkst strādāt tikai tie cilvēki, kuru darba specifika neļauj veikt amata pienākumus attālināti. Pārējiem jāstrādā no mājām. Foto — Shutterstock
Līga Ozoliņa

Neviens īpaši nekontrolēs, kā tiek ievēroti valdības jaunākie noteikumi Covid-19 ierobežošanai

Šonedēļ stājas spēkā valdības pieņemtie jaunie ierobežojumi par darbu klātienē, bērnudārzu apmeklēšanu un ieceļotāju kontroli, taču ir bažas, ka tie nenesīs gaidīto rezultātu, jo lielākajai daļai nav paredzēti nekādi kontroles mehānismi. 

«Zinot, kā mums iet ar ierobežojumu ievērošanu, man nav lielas pārliecības, ka šie jaunie noteikumi tiks ievēroti,» saka Latvijas galvenais infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis. Šobrīd vērojamais nelielais saslimstības kritums var izrādīties īslaicīgs, un Dumpis brīdina, ka nevar izslēgt trešā saslimstības viļņa iespējamību. Nemācīšanās no Igaunijas, kur kopš janvāra ļoti strauji pieaugusi saslimstība, var izrādīties «vēsturiska kļūda», kas mums var laupīt iespēju «pavadīt vasaru bez ierobežojumiem».

Atbalsta scenāriju «A»

Lai gan pirms 9. marta Ministru kabineta sēdes sociālajos tīklos tika plaši apspriests iespējamais «lokdauns», valdība pagājušajā nedēļā no četriem piedāvātajiem rīcības scenārijiem izvēlējās versiju «A», kas paredz nedaudz papildināt līdzšinējos ierobežojumus, kā rezultātā esot gaidāms lēns saslimstības rādītāju samazinājums par aptuveni 5% nedēļā. 

Šāds samazinājuma temps ļautu līdz 1. maijam sasniegt 300 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju 14 dienu kumulatīvo rādītāju. Tiesa, saskaņā ar Veselības ministrijas izstrādāto «luksofora principu» pakāpeniski samazināt ierobežojumus būtu iespējams tikai tad, kad šis rādītājs ir zem 200.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu