Birojs var iet • IR.lv

Birojs var iet

5
Aivars Ozoliņš

Latvijai krīzē vajag nevis sabiedrisko attiecību speciālistus, bet gan atbildīgus politiķus

Varbūt vajadzētu izveidot Nevakcinēšanas biroju? Atskatoties uz Covid-19 krīzes pieredzi, šķiet ticami, ka arī šāds kantoris salaistu visu grīstē, un rezultātā varbūt piepeši izrādītos, ka visi esam netīšām vakcinēti, turklāt atbildīgos par to nav iespējams atrast. Diemžēl tā nenotiktu kaut vai tāpēc vien, ka nav vakcīnu. Bet par to gan atbildība piekrīt ne jau Vakcinācijas birojam, ko nupat likvidē straujāk, nekā janvārī izveidoja.

Ciniski vērtējot, varētu teikt, ka birojs ir izpildījis savu galveno funkciju — parādīt, ka jaunais veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) rīkojas izlēmīgi un enerģiski. Turklāt tas ir pilnam izpildījis arī blakusfunkciju — būt «par zibens novedēju visu veidu bažām un uztraukumiem» gan par vakcināciju, gan par «nedienām valstī kopumā», kā Pavļuts to pirmdien raksturoja. Nedienu nupat ir daudz vairāk, nekā var absorbēt viena neliela iestāde, kura ir padota tieši ministram, kuram tātad trāpa lielākā daļa pārmetumu. Tāpēc to likvidēt jeb iepludināt sistēmā un tā atšķaidīt ministra atbildību ir kļuvis politiski lietderīgi.

Bet, vērtējot labticīgi, ideja izveidot vienu iestādi, kura tiešā ministra vadībā koordinētu un vadītu visu vakcinēšanas procesu, teorētiski nebija slikta. Iedomājieties sevi Pavļuta vietā janvārī, kad viņš uzņēmās savākt un strukturēt iepriekšējās ministres Viņķeles atstāto «mēs visi kopā» haosu, kurā lēmumus pieņem neformāli čomiski un neviens ne par ko neatbild. Taču birojs neizbēgami un loģiski kļuva par daļu no šā haosa.

Ministrs bija pozitīvi maģiski noviedējis, ka padsmit profesionāļu ar lielām algām un neskaidrām pilnvarām kaut kā brīnumaini izpildīs viņa janvāra sākumā pasludināto, ka «Latvija ir rezervējusi 2,3 miljonu vakcīnu», tāpēc būs iespējams «līdz jūnijam sapotēt 50% un līdz gada beigām 80% Latvijas iedzīvotāju». Taču rezervētas vakcīnas ir tikai rezervētas vakcīnas, bet tos dažus tūkstošus, kuri ir piegādāti, biroja it kā koordinētā un vadītā, taču patiesībā ārpus tā kontroles esošā loģistika nevarēja laikus nogādāt līdz potēšanas punktiem, kā piepeši izrādījās pagājušonedēļ.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu