Žurnāls: Vai veselības sistēma gatava vēl vienam Covid vilnim? • IR.lv

Žurnāls: Vai veselības sistēma gatava vēl vienam Covid vilnim?

Trešā daļa visas valsts Covid-19 pacientu ārstējas Austrumu slimnīcā, kur viņiem paredzētās gultasvietas iekārtotas vairākos stacionāros. Viens no tiem ir Tuberkulozes un plaušu slimību centrs. Foto — LETA

Jo vairāk slimnīcās Covid-19 pacientu, jo grūtāk pie ārstēšanas tikt citiem pacientiem. Covid-19 pandēmijas dēļ lielākajās Latvijas slimnīcās dramatiski samazinājies plānveida pakalpojumu skaits. Stradiņa slimnīcā janvārī to bija pat par 60% mazāk nekā pirms gada, raksta žurnāls Ir.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir valstī lielākā slimnīca, kurā ārstējas trešdaļa visas valsts Covid-19 pacientu. Janvārī, kad hospitalizācija bija vajadzīga īpaši daudziem vīrusa slimniekiem, šajā slimnīcā viņiem bija atvēlētas 415 gultasvietas. Tagad, martā, ir neliels samazinājums — tā dēvētajās kovidnodaļās ir 337 gultasvietas, kas ir 19% no visām Austrumu slimnīcas gultasvietām.

Slimnīcas ķirurģijas galvenais speciālists Haralds Plaudis skaidro, ka tā dēvēto kovidgultu skaits atbilstoši situācijai mainās. Tiklīdz saslimstība ar Covid-19 kaut nedaudz samazinās, ārsti mēģina vairāk pievērsties citiem pacientiem. «Cilvēkiem, tāpat kā pirmspandēmijas laikā, ir infarkti, insulti, vajadzīgas dažādas neatliekamas ķirurģiskās operācijas un steidzama ārstēšana,» saka Plaudis.

Zinot, kā sarukusi plānveida ārstēšana slimnīcās un kopš 8. februāra lēnām sarucis Covid-19 pacientu aizņemto gultasvietu skaits, Veselības ministrija ir sagatavojusi grozījumus valdības rīkojumā «Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu»«Gribam atjaunot veselības aprūpi pirmspandēmijas līmenī,» saka ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka. Šie grozījumi sagatavoti lielā cerībā, ka pandēmijas trešais vilnis Latvijai ies secen. Palielināt plānveida pakalpojumu skaitu var tikai tad, ja slimnīcās nav pārpildītu kovidnodaļu.

Tāpēc visu trīs lielo slimnīcu pārstāvji ir kategoriski pret ierobežojumu mīkstināšanu. Viņi aicina kritiski izvērtēt faktu, ka Latvijā marta sākumā 14 dienu kumulatīvā saslimstība bija gandrīz 500 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Pēc Eiropas slimību profilakses un kontroles centra aprēķiniem, nopietns sabiedrības veselības apdraudējums ir jau tad, kad 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits pārsniedz 50 uz 100 000. Tātad Latvijā šis rādījums ir desmitkārt lielāks! «Skaidrs, ka mēs neko nevaram vērt vaļā. Nu nevaram!» saka Plaudis.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Javēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu