Modernā latvieša DNS • IR.lv

Modernā latvieša DNS

1
Ilmārs Šlāpins, dzejnieks un publicists

Stāsts par fiktīvu vai izdomātu laiktelpu, kurā var atpazīt mūsu valsti pirms aptuveni astoņsimt gadiem

Man nekad nav patikušas birkas, kas tiek pielīmētas tam vai citam mākslas darbam, kur nu vēl to autoriem. Pateikt, ka Jānis Einfelds ir spilgtākais latviešu postmodernists, nozīmē nepateikt neko, bet attiecībā uz viņa jaunāko romānu Svētlaimīgo zeme šis apzīmējums drīzāk nodara grāmatai pāri, nevis ļauj lasītājam to labāk saprast. 

Vai postmoderns darbs?

Vispirms atskatīsimies uz termina «postmodernisma literatūra» formālām definīcijām — viegli pamanīt, ka šis apzīmējums ir pietiekami izplūdis un tā robežas nav skaidri iezīmētas nedz literāro tradīciju, nedz konkrētu piemēru ziņā (tie parasti ir robežgadījumi, kuros saskatāmas vienas vai otras pazīmes, un tikpat labi šos darbus var pieskaitīt pie kāda cita literārā virziena — sākot no dadaisma un beidzot ar maģisko reālismu vai konceptuālismu). 

Par teksta piederību postmodernismam var liecināt šādi elementi: ironija, rotaļīgums, intertekstualitāte, gatavu tekstu izmantošana kolāžas jeb pastiche veidā, metafikcija, fabulācija un paņēmiens, kas apzīmēts ar sengrieķu vārdu poioumena, historiogrāfiskā metafikcija jeb reālu vēsturisku personāžu ieviešana izdomātā sižetā, laika plūduma izkropļojumi, hiperrealitāte, paranoja un tad vēl tādi formāli parametri kā maksimālisms, minimālisms un fragmentācija.

Fiktīvā laiktelpā

Svētlaimīgo zemē ironija un rotaļīgums ja arī parādās, tad tikai valodas lietojumā, tajā var pamanīt lēkāšanu no pseidoarhaiskas leksikas ar jaunaudžiem, burlakiem, aizsaiņiem un družīnām pie pavisam mūsdienīgas interneta valodas ar elektrošoku, holokaustu un Melnajiem caurumiem. Bajārietes sniegbaltā aube te sadzīvo vienā rindkopā ar heroīnkrāsas palagiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu