Festivāli izdzīvo • IR.lv

Festivāli izdzīvo

Ungārijas, Francijas, Vācijas, Beļģijas un Latvijas kopražojums Dabīgā gaismā godināts ar Sudraba lāci filmas režisoram Denešam Naģam. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Berlināle — Latvijā uzņemta filma saņem balvu par labāko režiju

Nogurumu no tiešsaistes pasākumiem ir nomainījis atvieglojums, ka kultūra šajā iesaldētajā realitātē tomēr turpina pastāvēt — kaut neklātienē. Šādā formātā no 1. līdz 5. martam aizvadīts Berlīnes Starptautiskais kinofestivāls jeb Berlināle — viens no lielākajiem filmu industrijas notikumiem Eiropā, kas parasti piesaka jaunās kinosezonas iestāšanos. 

Festivāls šogad saskaldīts divās daļās — pirmā, industrijas pārstāvjiem un žurnālistiem paredzētā norisinājās tikko, savukārt otrā — publikai atvērtā daļa — plānota jūnijā, cerams, jau klātienē. 

Kamēr žurnālistiem skatīties filmas mājas apstākļos ir pat ērtāk, ticu, ka filmu veidotājiem jaunu sadarbību dibināšana tiešsaistē ar ekrāna starpniecību sagādā krietni vien vairāk izaicinājumu. Taču kopdarbu jeb, kā to formāli pieņemts dēvēt kinovidē, kopražojumu veicināšana ir viens no Berlīnes galvenajiem uzdevumiem. Lai vai kā, festivāla filmu tirgus tiešsaistes platforma šogad katru dienu ir pulcējusi ap 12 tūkstošiem apmeklētāju, un piecu dienu laikā izrādītas 820 filmas.

Uz ekrāna Latvijas meži

Sadarbība ar filmu veidotājiem no Ungārijas, Francijas, Vācijas un Beļģijas ir ļāvusi Latvijas vārdam izskanēt arī Berlināles balvu kontekstā. Ungāru režisora Deneša Naģa debija pilnmetrāžas spēlfilmas formā — Latvijā uzņemtā un studijas Mistrus Media līdzproducētā kara drāma Dabīgā gaismā (Természetes fény) — saņēma Sudraba lāci, godalgu par labāko režiju. Latgalē, Rīgā un Inčukalna apkaimē filmētais darbs vēsta par vērmahtā iesauktajiem ungāru kareivjiem, kuriem Otrā pasaules kara laikā PSRS teritorijās bija uzdots iznīcināt partizānus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu