Sabiedrība kļūst labāka • IR.lv

Sabiedrība kļūst labāka

10
Anda Baklāne. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Literatūrkritiķe Anda Baklāne par lasīšanas paradumiem pandēmijā un Nīči kā TED prezentācijas zvaigzni 

Ar interesantiem piemēriem no filozofijas, kultūrvēstures un politikas literatūrkritiķe un Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālās pētniecības attīstības projektu vadītāja Anda Baklāne dažādu autoru eseju krājumā Lasīšanas pandēmija stāsta, ko 21. gadsimtā saprotam ar lasīšanu, ko mūsu paradumos mainījušas tehnoloģijas un kāpēc bailes kļūt par mazlasošu sabiedrību varētu būt nepamatotas. Šķita interesanti pārrunāt arī to, ko pandēmija mainījusi sabiedrības lasīšanas gaitās. Baklāne stāsta, ko pati klausās austiņās skrienot, un skaidro, kas ir digitālās humanitārās zinātnes, kam liels iespaids uz katru, kas patērē informāciju un sēž sociālajos tīklos.

Kā pandēmijā mainījušies tavi lasīšanas paradumi: vai lasi kaut ko citu, kādus lasīšanas rīkus izmanto un vai dari to vairāk?
Priecājos par iespēju vairāk laika pavadīt ar sevi un mazāk ar citiem cilvēkiem. 

Pēdējo gadu laikā manus lasīšanas jeb informācijas uztveres paradumus mainījušas divas lietas: iespēja piekļūt plašam materiālu klāstam elektroniski un iespēja klausīties raidījumus, lekcijas un audiogrāmatas telefonā. Daļēji saturs, kas agrāk pie manis nonāca teksta formātā, tagad nonāk kā audio, tādējādi uzņemu daudz informācijas, ko nebūtu varējusi pirms tam. Ir iespēja klausīties ejot, braucot ar velosipēdu, skrienot, gatavojot ēst.

Vai Gēti un Platonu var lasīt skrienot vai mazgājot traukus? Vai drīzāk te derēs podkāsti par politiku?
19. gadsimta angļu literatūra, piemēram, Džeinas Ostinas garie romāni man labi «aizgāja» garajos 18 kilometru skrējienos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu