Neizšaut drošības spilvenu • IR.lv

Neizšaut drošības spilvenu

1
Inna Šteinbuka. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka iesaka investēt, nevis tērēt

Sagadījās, ka tajā pašā dienā, 4. martā, kad valdība nolēma piešķirt vienreizēju 200 eiro pabalstu visiem pensionāriem, Fiskālās disciplīnas padome (FDP) publicēja jaunāko krīzes monitoringa ziņojumu, kurā brīdināja valdību par pārmērīgiem tēriņiem un aicināja atbalstīt tikai tos iedzīvotājus un uzņēmējus, kuriem tas ir vitāli svarīgi. «Atbalsts aizvien vairāk izskatās politiski, nevis ekonomiski pamatots,» secinājusi padome un brīdina, ka valdība riskē izraisīt inflāciju un nepamatoti palielināt valsts parāda līmeni, bet atsevišķās tautsaimniecības jomās iespējama pat pārkaršana.

Padomes brīdinājumi šķiet īpaši satraucoši tāpēc, ka iepriekšējā ziņojumā janvārī FDP pārmeta valdībai, tieši otrādi, pārlieku taupīgumu — ka valsts atbalsta apjoms ir mazāks, nekā plānots, un būtu jāpārskata. Tagad FDP uzskata, ka valdība brauc otrā grāvī, turklāt politiski motivēta izdevumu strauja palielināšana var radīt kārdinājumu tērēt vēl vairāk.

5. martā tiešsaistē sazinājos ar padomes priekšsēdētāju Innu Šteinbuku, lai uzzinātu, kā viņa vērtē jaunākos valdības lēmumus par pabalstiem un kāpēc padomi satrauc budžeta izdevumu pieaugums, kaut gan Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV) uzskata, ka tiklab pabalsts pensionāriem, kā arī pirms tam vienreizējs 500 eiro pabalsts ģimenēm par katru bērnu atbilst ES noteikumiem un neradīs pārmērīgu slogu valsts finansēm.

«Viss ir relatīvi,» Šteinbuka teic un min, ka Dombrovskis «skatās uz eirozonas valstīm kopumā», un, salīdzinot, piemēram, ar Itāliju vai Grieķiju, kurām parāds «100% un augstāks», Latvija ar 44% parāda attiecību pret kopproduktu joprojām ir labā situācijā. Taču ar prognozēto 9% no IKP budžeta deficītu valsts parāds līdz gada beigām var pieaugt līdz 50% no kopprodukta un turpināt augt arī 2022. gadā, kad tēriņi diezin vai samazināsies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu