Nogurdinātie • IR.lv

Nogurdinātie

3
Aivars Ozoliņš

Vēl viens mēģinājums mainīt premjerministru nav izdevies

Varbūt daži pat nepamanīja, ka premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) vismaz divas nedēļas esot bijis «noguris». Toties daudzi droši vien ievēroja, ka viņš bija sācis kritizēt savas valdības lēmumus. Un laikam gan visi pamanīja, ka Valsts prezidents Egils Levits ir piekodinājis, ka ministriem būs personīgi jāatbild, ja viņu lēmumi pasliktinās epidemioloģisko situāciju.

Ja valdības vadītājs nepiekrīt savai valdībai, tad ir divi risinājumi — vai nu viņš atkāpjas no amata, un valdība krīt, vai nu pieprasa aiziet ministriem, ar kuru darbu nav mierā, un tad šo ministru partijas vai nu aiziet no valdības, un tā krīt, vai arī deleģē citus atlaisto vietā, un valdība turpina strādāt.

Valdības gāšanas priekšnoteikums ir vienošanās par nākamās aprisēm. Šajā Saeimā diezin vai ir iespējams sastiķēt modeli, kurā iederētos ZZS vai Saskaņa. Vienīgā reālā alternatīva pašreizējai valdībai ir šīs pašas koalīcijas valdība, tikai citādā sastāvā. Taču Jaunā Vienotība ir brīdinājusi, nupat arī publiski, ka aizietu opozīcijā, ja kāda no koalīcijas partijām gāztu valdību. Tāpēc vienīgais veids, kā to gāzt, tomēr palikt pie varas, ir panākt, lai Kariņš atkāpjas pats.

Runas par Kariņa «nogurumu» pirmoreiz uzvirmoja pērn rudenī, kad mēģinājumi ierobežot Covid-19 saslimstības pieaugumu atdūrās pret «ekonomisko» interešu mūri. Latvijas attīstībai valdes loceklis Edgars Jaunups novembra beigās intervijā Ir stāstīja, ka jau oktobra sākumā dzirdējis, ka Kariņš esot «nobijies, noguris un gribētu atkāpties», bet par valdības vadītāju vēlreiz varētu mēģināt kļūt JKP Jānis Bordāns. Jaunups, protams, uzsvēra, ka tās esot baumas, un arī brīdināja, ka valdības gāzējiem tas būtu «drošs ceļš uz politisko aizmirstību».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu