Mums ir vēl, ko darīt • IR.lv

Mums ir vēl, ko darīt

46
Juris Juriss. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Ozoliņš

Apsūdzības uzturētājs Juris Juriss nepiekrīt tiesai, ka Lembergs nav nodarījis valstij «būtisku kaitējumu», un prokurori pārsūdzēs spriedumu šajā daļā

Juris Juriss vada prokuroru grupu, kura jau 2005. gadā sāka izmeklēt tā dēvēto Ventspils amatpersonu lietu un pēdējos 12 gadus tiesā uzturēja apsūdzības Aivaram Lembergam, viņa dēlam Anrijam Lembergam un uzņēmējam Ansim Sormulim. 22. februārī Rīgas apgabaltiesa atzina apsūdzētos par vainīgiem smagos kriminālnoziegumos. 

Sarunā ar Ir prokurors izstāsta, kādi šķēršļi bija jāpārvar lietas izmeklēšanas un iztiesāšanas laikā, un izskaidro, kādus noziegumus ir pastrādājis pirmajā tiesas instancē notiesātais Lembergs.

Kas jums pašam bija sarežģītākais šīs lietas izmeklēšanā un iztiesāšanā — spiediens no Lembergam pietuvinātām amatpersonām un medijiem, mēģinājumi ietekmēt lieciniekus?
Faktiski divi atzari. Viens bija lietas juridiskā sarežģītība. Pierādījumu iegūšana nemaz tik viegli nevedās, it īpaši sākotnējā posmā. Tās ir ārvalstis, no kurienes vajadzēja pārapstiprināt ziņas. Man pamatideja bija tāda, ka nepietiek ar vienas personas liecību, kaut arī viņš ieņem atbildīgu amatu kādā struktūrā ārvalstīs. Vēlējos pārliecināties vēl no citiem avotiem.

Otrs bija pretdarbība, kas attiecināma gan uz liecinošām personām, gan uz procesa virzītājiem. Nāca pie manis un stāstīja — kam mums tas viss vajadzīgs, jūs taču saprotat, ar ko mēs riskējam. Izbaudījām plašā spektrā, ko nozīmē cilvēka finansiālās iespējas, reālā vara tajā laikā. Atradām dokumentus kratīšanā, kur arī manu telefona sarunu izdrukas bija pievienotas, ar ko esmu sazinājies un kāpēc sazinājies. Arī prasības celtas milzīgas, 400 tūkstoši, cik tagad atceros. (Lembergs 2009. gadā iesniedza prasību piedzīt no lietas prokuroriem morālo kompensāciju gandrīz 400 tūkstošu latu apmērā — red.) 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu