Latvijas dzeja 2020. gadā • IR.lv

Latvijas dzeja 2020. gadā

2020. gadā iznākušie dzejas krājumi ir robežšķirtne starp to pasauli, kuru pazinām, un to, par kuru vēl tikai sākam domāt
Anda Baklāne

Grāmata joprojām ir vārda mākslas atzītākais un uzticamākais medijs

2020. gads vēsturē tiks ierakstīts kā gads, kurā Covid-19 pildīja slimnīcas un tukšoja pansionātus, piespieda valdības ieviest pārvietošanās, pulcēšanās un tirdzniecības ierobežojumus, aizsedza sejas ar sejautiem, sašķēla sabiedrību naidīgās frontēs un piespieda virtualizēt darbu un mācības. 2020. gadā vēl nepielūdzamāk atklājās digitālo mediju radītā sensāciju, neuzticības un naidīguma piesātinātā, mākslīgā intelekta tīši vai netīši sašķeltā informācijas telpa, kurā, šķiet, sāka zust atšķirība starp informāciju un dezinformāciju, un ikdienas neauglīgās vārdu cīņas apliecināja, ka diskusijas nepalīdz. Šīs pārmaiņas fundamentāli ietekmēja arī Latvijas kultūras dzīvi, uz vairākiem mēnešiem ierobežojot pasākumu rīkošanu, aizverot muzejus, teātrus, koncertzāles, bibliotēkas, kino un klubus. Laikā, kad kultūras iestādes bija atvērtas, higiēnas prasības izretināja apmeklētāju rindas un radīja absurda, atsvešinātības un antiutopijas atmosfēru. Vienlaikus karantīna daudzus pamudināja drošāk un radošāk izmantot virtuālās saziņas iespējas, piesaistot apmeklētājus attālinātām diskusijām un lasījumiem.

Latvijas autoru oriģināldzejas grāmatās tas viss vēl nepaspēja parādīties — šo notikumu sekas droši vien ieraudzīsim turpmākajos gados. Lai arī ierobežojumi literatūru, šķiet, neskāra tik smagi kā teātrus, jāņem vērā, ka nenotika daļa grāmatu atvēršanu un plānoto literāro pasākumu, uz laiku tika slēgtas grāmatnīcas.

Pēdējā brīdī starp vasaras atelpu un vīrusa otro vilni rīkotājiem izdevās klātienē noorganizēt 2020. gada Dzejas dienas. Laikā, kad tiek rakstīts šis apskats, aizvadītais festivāls šķiet kā sapnis, neticams notikums — stāvgrūdām pilna Ojāra Vācieša muzeja pasākumu zāle, kurā dzeju deklamē autori, kam iznākušas jaunas grāmatas. Nav nekāds brīnums, ka Vācieša muzeja pasākums bija tik populārs — 2019. gada beigās un 2020. gadā iznāca neparasti daudz interesantu dzejas grāmatu, un īpaši ražīgs 2020. gads izrādījās debiju autoriem. Tika izdotas vismaz astoņas debijas grāmatas — tas ir neparasti liels skaits, un šie pieteikumi izraisīja lielāku vai mazāku interesi literatūras profesionāļu vidū.

Vispārējs ieskats

2020. gadā tika izdots ap 200 latviešu oriģināldzejas grāmatu pieaugušajiem1. Kā ierasts, lielākā to daļa pārstāvēja lietišķo un dekoratīvo dzeju (dāvangrāmatas, veltījumu, svētku dzeja), kā arī neformālo, neprofesionālo dzeju, kas ir daudzu cilvēku vaļasprieks un sirdslieta. Īpaši populāras vaļasprieka dzejas jomā kļuvušas vairāku autoru izlases (vairāk nekā 30 grāmatu); ražīgākās izdevniecības šajā segmentā — Ezerrozes grāmatas, Domu pērles un Sava grāmata. Vairākas antoloģijas un speciālizdevumi liecināja arī par aktīvu literāro kopienu darbību reģionos. Savukārt pie profesionālā vai augstās vārda mākslas segmenta varētu pieskaitīt apmēram 20 latviešu oriģināldzejas grāmatas. Ietekmīgākais dzejas izdevējs aizvadītajā gadā bijis apgāds Neputns (astoņas latviešu dzejas grāmatas); nozīmīgas grāmatas laidušas klajā arī izdevniecības Orbīta, Pētergailis, Jāņa Rozes apgāds, Zvaigzne ABC.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu