uz pieres nest aku mirāžu... • IR.lv

uz pieres nest aku mirāžu…

Ilmars Lābans (Ilmar Laaban, 1921—2000)
Ilmars Lābans

Igauņu dzejnieks Ilmars Lābans latviešu lasītājam ir zināms, jo 2003. gadā manā atdzejojumā iznāca dzejas izlase Putna mistiskais mugurkauls ar apceri par viņa daiļradi. Žurnālā Domuzīme 2018. gadā bija publicēts viņa populārais dzejolis Enkurķēdes gals ir dziesmas sākums. 

1936. gadā žurnālā Realist (Reālists) tika nodrukāts viņa pirmais dzejolis, kuru droši var uzskatīt par sirreālistisku, un šim virzienam Lābans palika uzticīgs visu mūžu.

Vēl mācoties ģimnāzijas pēdējā klasē, Lābans iestājās Tallinas Konservatorijā, kur apguva  klavierspēli un kompozīciju. Vēlāk Tartu Universitātē studēja romāņu valodas un filozofiju, bet 1943. gadā, izvairījies no iesaukuma vācu armijā, turpināja studijas Stokholmas Universitātē. 

Zviedrijas radio Lābans gatavoja raidījumu sēriju par franču sirreālistisko mākslu, bet kopā ar dzejnieku Ēriku Lindegrēnu zviedriski atdzejoja un sastādīja franču sirreālistu dzejas izlasi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu