Nebaidies! • IR.lv

Nebaidies!

1
Daumants Kalniņš. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Mūziķis Daumants Kalniņš radījis dziesmu ciklu Drošinājums ar dzejnieka Knuta Skujenieka vārdiem. Jo drošinājums šobrīd ir vajadzīgs mums visiem

Mūzikas nams Daile ietinies tumsā un klusumā. Lai gan apkure nav atslēgta, telpās ir tikai plus 10 grādu. Nav cilvēku, kas to sasildītu tiešā un pārnestā nozīmē. Daumants Kalniņš vāra tēju pēc tējas. Fiziski viņš nav no salīgajiem. Bet ilgā dīkstāve mūziķi, tāpat kā citu radošo profesiju cilvēkus, ir appūtusi ar aukstu elpu psiholoģiski un finansiāli. Ja nebūtu pabalsta, ko saņem kā Nacionālās operas simfoniskā orķestra mūziķis, viņam klātos krietni plānāk. 

Nesen sniedzis tiešsaistes koncertu kādam tiešsaistes korporatīvajam pasākumam — vai, cik precīzs šī laika vārdu kalambūrs! Sapratis, ka ir ļoti uztraucies, lai gan publika atrodas viņpus ekrāna: «Jau aizmirsusies normālības sajūta, kā ir uzstāties publikas priekšā. Pēkšņi kaut kāds neadekvāts satraukums, neveiklības sajūta.» 

Pēdējās Daumanta publiskās uzstāšanās bija tiešsaistē bez skatītājiem Lāčplēša dienas koncertā Mazajā ģildē, Latvijas Televīzijas koncertā Z studijā kopā ar Raimondu Paulu, kā arī Maestro jubilejas koncertā Dzintaru koncertzālē. «Dziedāt televīzijas kamerām ir jauna, bet vērtīga pieredze, jo tas nav vienkārši,» viņš bilst. Īpašā Ziemassvētku koncertprogramma mūzikas namā Daile, kurai abi ar Maestro bija ilgi gatavojušies, iestrēga dīkstāves lielajā tukšumā. Jaunā programma Drošinājums pagaidām pārcelta uz 22. aprīli. 

Iepinies dzejas valgos

Jādomā, ka Ir lasītājus ar Daumantu Kalniņu iepazīstināt nav nepieciešams. Viņš bijis uz skatuves kopš bērnības — kā Rīgas Doma zēnu kora dalībnieks un mazais solists vairākos Nacionālās operas iestudējumos. Vēlāk solodziedātāja karjeras laikā sadarbojies ar zināmākajiem latviešu mūsdienu komponistiem — Raimondu Paulu, Zigmaru Liepiņu un Imantu Kalniņu. Uzstājies kopā ar profesionāliem koriem, bijis solists Vispārējo latviešu dziesmu svētku noslēguma koncertos. Viņš ir viens no mūsu Lāčplēšiem slavenajā rokoperā. Par Kvazimodo lomu rokoperā Parīzes Dievmātes katedrāle ieguvis Spēlmaņu nakts balvu. Zināms arī kā amerikāņu mūziķa Frenka Sinatras dziesmu mantojuma vēstnesis Latvijā. Aizvien ir obojists Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestrī, jo mīl šo sarežģīto instrumentu un kalpošanu orķestra bedrei uzskata par profesionālā goda lietu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu