«Absolūti nepieņemams rezultāts» • IR.lv

«Absolūti nepieņemams rezultāts»

6
Indra Sprance

Augstākās tiesas Senāts pasludinājis, ka likuma prasība amatpersonām deklarēt savu mantisko stāvokli attiecas tikai uz juridiski, nevis faktiski piederošām kapitāldaļām uzņēmumos. Vai tiesu vara glābj Aivaru Lembergu un citas amatpersonas, kas pieķertas īpašumu slēpšanā?

Todien uz tiesas sēdi bijušais Latvenergo viceprezidents Aigars Meļko bija ieradies labā noskaņojumā. Jautri čaloja ar kolēģiem no kuplā apsūdzēto pulciņa, kamēr bijušais uzņēmuma prezidents Kārlis Miķelsons bija pelēks kā Lielupe novembrī. Naudas izteiksmē šī krimināllieta par kukuļņemšanu Latvenergo vadībā ir apjomīgākā Latvijas vēsturē — runa ir par vairāk nekā 17 miljoniem eiro.

No Latvenergo skandālā ierautajām amatpersonām Meļko tobrīd bija viens no tiesvedībās pieredzējušākajiem — saukts pie atbildības trīs saistītos kriminālprocesos. Divos tobrīd pirmās instances spriedumus varēja uzskatīt par viņam labvēlīgiem. Tas bija pirms nepilniem trim gadiem.

Tagad situācija ir mainījusies. Kriminālprocesā par 627 tūkstošu eiro kukuli Pļaviņu HES rekonstrukcijā stājies spēkā notiesājošs spriedums — Meļko piespriesti četrarpus gadi brīvības atņemšanas, un viņš kopš  2019. gada oktobra sēž cietumā.

No ieslodzījuma vietas Meļko turpina piedalīties arī Latvenergo pamatlietas iztiesāšanā, kas šobrīd turpinās. Savukārt trešā tiesvedība, kurā Meļko, kā arī bijušo Sadales tīkla valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku un vietnieku Andreju Stalažu sauc pie atbildības par nepatiesām ziņām valsts amatpersonas deklarācijā, ir ceļojusi caur tiesu varu gluži kā pa amerikāņu kalniņiem, un nupat februārī Augstākajā tiesā pieņemts lēmums, kas var būtiski traucēt korupcijas apkarošanu Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu