«Tempus izšķir vakcīnu piegādes» • IR.lv

«Tempus izšķir vakcīnu piegādes»

19
Eva Juhņēviča. Foto — Reinis Hofmanis
Gunita Nagle

Vakcinācijas birojā pašlaik izstrādā detalizētu vakcinācijas plānu, bet biroja vadītāja Eva Juhņēviča atzīst — lēmumus par katru nākamo posmu var pieņemt tikai pēc vakcīnu piegādes, taču grafiks ir «ļoti mainīgs»

Ceturtajā nedēļā, kopš strādā Vakcinācijas birojs, tas sabiedrības diskusijās jau vairākkārt nonācis viedokļu krustugunīs. Jau pirms biroja izveidošanas tika apspriests, vai darbiniekiem tiešām vajadzīgas algas, kas krietni augstākas nekā vidēji valsts pārvaldē. Pagājušās nedēļas nogalē dusmu vētru izraisīja valdības lēmums vakcinēt ministrus un citas augstas valsts amatpersonas, kas vakcinācijas rindā apiet sociālās aprūpes centru klientus un seniorus, kuriem veselības stāvokļa dēļ vakcīna pret Covid-19 ir dzīvības un nāves jautājums. Nedēļas sākumā sašutumu raisīja lēnie vakcinācijas tempi pansionātos, piemēram, 14. februārī vakcīnu saņēma tikai 20 cilvēki.

Lai noskaidrotu atbildes par vakcinācijas procesa kavēkļiem un tālākajiem plāniem, Ir attālināti intervēja biroja vadītāju Evu Juhņēviču. Fotosesiju nācās atcelt, jo pēc viena Vakcinācijas biroja darbinieka inficēšanās Juhņēviča ar kolēģiem atrodas divu nedēļu mājas karantīnā.

Kas ir nozīmīgākais, ko pirmo darba nedēļu laikā ir paveicis Vakcinācijas birojs?
Kad sākām darbu, pieslēdzāmies Veselības ministrijas kolēģiem vakcinācijas plāna sagatavošanai. Tas bija pirmās nedēļas nozīmīgākais darbs, 28. janvārī valdība šo plānu apstiprināja. Īsā laikā palaidām agrīnās pieteikšanās vietu Manavakcina.lv, darbu sāka arī telefona līnija 8989. Šobrīd jau ir vairāk nekā 90 tūkstoši pieteikumu.

Valdības mērķis ir līdz vasaras beigām vakcinēt 70% pieaugušo iedzīvotāju. Tam vajadzīgi apmēram 2,4 miljoni devu. Vai šī mērķa īstenošanai pietiek vakcīnu, ņemot vērā Latvijas iepirkumu apjomu un piegāžu plānus?
Latvija ir rezervējusi 5,8 miljonus vakcīnu, kas nozīmē, ka vakcīnu pietiks visiem. Jautājums, kā pareizi minējāt, ir tieši par piegādēm. Vakcinācijas temps ir un būs atkarīgs no piegāžu grafikiem. Ja nav būtiskas nobīdes vakcīnu piegādēs, tad 70% līdz vasaras beigām ir realizējams plāns. Bet jāņem vērā, ka piegāžu datumi mainās katru dienu. Tam seko Nacionālā veselības dienesta eksperti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu