Liela stratēģiska kļūda ar smagām sekām • IR.lv

Liela stratēģiska kļūda ar smagām sekām

1
Krišjānis Kariņš, Ilze Viņķele un Svens Henkuzens. Foto — LETA

«Lēmums nepirkt Pfizer vakcīnas 19. novembrī, kā arī nepirkt papildu pasūtījumā vēlāk, nav pareizs. Tā ir kļūda. No šodienas viedokļa, kad Latvijā trūkst vakcīnu un kad ir aizkavējusies AstraZeneca apstiprināšana un piegāde, kad Moderna  vakcīna mūs sasniedz ļoti mazā apjomā, kad Latvija ir viena no valstīm, kas visvairāk atpaliek vakcinēšanas ātruma ziņā Eiropā, protams, šis lēmums ir kļūda — liela stratēģiska kļūda ar smagām sekām,» secina veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P). Ir noskaidroja, ko par BioNTech/Pfizer vakcīnu iepirkumu sprieda pērn slēgtajā valdības sēdē un kāpēc Latvija pandēmijas karstumā atteicās no mums pieejamā miljona šo vakcīnu devu.

Izšķirošās sanāksmes par šo vakcīnu iegādi notikušas trīs reizes — 17., 18. un 19. novembrī. Tobrīd Latvija jau lielā apjomā bija pieteikusies uz vakcīnām, kas tobrīd šķita perspektīvākās laišanai tirgū, — oktobrī uz 1,2 miljoniem AstraZeneca devu, un bija saņemts piedāvājums par 854 tūkstošiem Johnson&Johnson vakcīnu. Paralēli tika spriests arī par Moderna un CureVac iegādes nepieciešamību — attiecīgi 336 tūkstošiem un 946 tūkstošiem devu.

Pirmajā grupas sanāksmē 17. novembrī vakcīnas iegāde tika noraidīta. Tajā pašā dienā ZVA vadītājs Svens Henkuzens izvērsti skaidroja valdības sēdes slēgtajā daļā, kāpēc BioNTech/Pfizer vakcīnu loģistika ir pārāk sarežgīta — ražotājs «izdarot spiedienu» uz lēmumu pieņēmējiem, vēlas piegādes nodrošināt tieši uz vakcinācijas kabinetiem, «nevis uz lieltirgotavu, kā tas ir normāli». Preparāta uzglabāšanai -80 grādu temperatūrā trūkst saldētavu, būtu jāiepērk sausais ledus, jāapmāca darbinieki. Turklāt vakcīna jāiztērē piecu dienu laikā pēc atsaldēšanas, bet tās atšķaidīšana pirms lietošanas ar nātrija hlorīda šķīdumu arī esot sarežģīta, zudumi varot būt līdz pat 20%.

Uz valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa (JV) norādi, ka BioNTech/Pfizer vakcīnas var izrādīties pirmās pieejamās un ne jau Latvijai vienai jātiek galā ar šo loģistikas problēmu, veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) atbildēja, ka kompānija tikai rīko PR gājienus.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

Who Cares 11.02.2021. 21.27

Vakcīnas nevajag. Lāci vajag!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu