Sniega vilkme • IR.lv

Sniega vilkme

Juris Žilko vienatnē slēpo katru otro darbadienu. Brīvdienās viņam pievienojas trīs no sešiem bērniem — Uvis (6), Marta (12) un Reinis (14). Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Šogad ziema lutina — mazi un lieli slēpo visur

Juri Žilko vecāki uz slēpēm uzlika bērnībā. Toreiz ģimene vēl dzīvoja Rīgā un sēdās 23. autobusā, lai dotos slēpot Baložu mežā. Drīz Žilko ģimene pārvācās uz šo pilsētu un jau gadiem gādā par to, lai vietējiem būtu iespēja baudīt aktīvu dzīvesveidu. Jura mamma Lauma ir Baložu pilsētas sporta iniciatīvu centra vadītāja un iepriekšējos gados ir organizējusi slēpošanas sacensības. Savukārt Juris ir Baložu velokrosa galvenais tiesnesis un gada siltajā laikā rīko arī laivu braucienus.

Arī distanču slēpošanas trase mežā ir Jura nopelns — viņš to nolīdzina, uztur un izliek ceļa zīmes. Juris gan piebilst — nav vienīgais, kam par to jāpateicas. Talkā nāk arī Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūra un reģionālā pašvaldības policija, kas aizdod sniega motociklu. Jura «džentlmeņa komplekts» trases uzturēšanai ir sniega motocikls, no riepām konstruēts veltnis sniega pieblietēšanai un sen metināta «panna» ar paralēlām sliecēm. 

Katru otro darbadienu Juris vienatnē slēpo apmēram stundu — kādus desmit kilometrus. Brīvdienās viņam pievienojas trīs no viņa sešiem bērniem — sešgadnieks Uvis, 12 gadus vecā Marta un četrpadsmitgadnieks Reinis. Viņi mežā pavada vismaz trīs stundas — neiztiek bez vizināšanās no kalniņiem, tējas termosā un līdzpaņemtiem gardumiem. 

Šogad Baložu mežā ir neierasti daudz slēpotāju. «Jūtama liela vilkme slēpot!» Interesējas arī tie, kas līdz šim par slēpošanu nav likušies ne zinis. Facebook grupās cilvēki meklē, kurš var aizdot inventāru. Reizēm zvana arī Jurim. Starp slēpotājiem gan nav daudz bērnu. Juris domā — tas tāpēc, ka pēdējos gadus nav bijušas tik sniegotas  ziemas, tāpēc nav iegādāts inventārs. Lielajiem zābaki var kalpot gadiem, taču bērna kāja izaug. «Ja būtu iespēja nomāt zābakus un slēpes, būtu gribētāji.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu