Pie Dzērbenes vectēva • IR.lv

Pie Dzērbenes vectēva

«Kā ir diviem māksliniekiem dzīvot kopā? Tas ir grūti, bet pietiekami saistoši, lai to turpinātu,» smejas Ērika Māldere un Aigars Lenkevičs. Meita Emīlija ir muzikāli apdāvināta, tomēr arī izvēlējās apgūt tēlniecību jeb formu dizainu. Foto — Ieva Puķe
Ieva Puķe

Ko dara mākslinieku pāris, kad galvaspilsētas dzīve vairs neiedvesmo? Pārceļas uz laukiem! Ērika Māldere un Aigars Lenkevičs Piebalgas pusē veido novadpētniecības ekspozīciju, izdod grāmatas un ražo papīru no sēnēm un gurķiem

Mums ir tādi jociņi: Aigars gaida pusdienas, jo viņš negatavo. Bet pusdienu nav — sieva pazudusi! Kur es esmu? Vienkārši esmu satikusi kādu vecu cilvēku, sēžu kapos uz soliņa, un viņš man stāsta savu dzīvi. Ērika Māldere, atklājot šo ģimenes «virtuves» epizodi, gandarīti smejas. Pēc tālā Vidzemes ciemā nodzīvotiem pieciem gadiem vīra izsalkums tikko vismaz daļēji reabilitēts skaistā, pašas ilustrētā grāmatā Dzērbenes vectēva stāsti. 

Runājot ar vietējiem, bijušās rīdzinieces Ērikas rokās nejauši nonākuši agronoma Jāņa Slaidiņa pieraksti, kuros uzrakts sens atmiņu slānis — Jāņa vectēva Kārļa Slaidiņa vērojumi pirms pusotra gadsimta. «Te atrodami Jāņu svinēšanas un kāzu tradīciju apraksti Skujenē un Dzērbenē, Auļukalna, Nēķina, Dzērbenes un Gatartas muižas dzīves ainas, padomi bērnu audzināšanā un apmācīšanā, kā zivis ķert un medībās iet,» skan pieteikums uz grāmatas vāka.

Ar romantisku entuzisamu

Pagrieziens Bērzkrogā no Vidzemes šosejas aizved līdz Taurenei, vēl četri kilometri pa mazāku ceļu jāmēro līdz Vecpiebalgas novada Dzērbenei. Tik balta ziema, kāda ir šobrīd, Vidzemes augstienē nav nekāds ūnikums. Tieši tādu Ērika Māldere uzgleznojusi arī uz Dzērbenes vectēva stāstu vāka. 

Atšķirībā no grāmatā aprakstītajiem senlaikiem mūsdienu Dzērbenes centrā sniegu vidū sarkani spīd veikala Top! izkārtne. Gabaliņu tālāk — Vidzemes lībieša Mārča Sāruma vadībā 1842. gadā tapusī baltā baznīca. Tai pretim — vēl viens košs mūsdienu krāsu akcents, Ērikas Mālderes un Aigara Lenkeviča radošā māja Memberi. Vecās ķieģeļu ēkas ieeju kāda ota izrotājusi ar pīlādžogām. Krāsu gamma saskan ar tuniku, kas Ērikai mugurā. «Pīlādžu izejamais tērps ziemas aukstumā,» viņa smiedamās skaidro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu