«Saliekam visu pa plauktiņiem» • IR.lv

«Saliekam visu pa plauktiņiem»

Eva Fadejeva, uzņēmuma īpašniece. Otrs uzņēmuma īpašnieks ir Sandis Kolomenskis. Foto no uzņēmuma arhīva
Gunita Nagle

Kad Eva Fadejeva pirms 15 gadiem nopirka RIX Technologies, tas bija mazs uzņēmums, kas nenesa peļņu. Viņa spēja izveidot respektablu IT kompāniju, kas veido milzīgas informācijas sistēmas tūkstošiem lietotāju

Daudzi no mums ir lietojuši RIX Technologies informācijas sistēmas, par to pat nenojaušot. Šī uzņēmuma izstrādāto izmanto daudzās ministrijās un to pārraudzības iestādēs, lielākajos uzņēmumos, Valsts ieņēmumu dienestā, augstskolās, slimnīcās, muzejos, arhīvos. Ikviens, kurš izmantojis Iedzīvotāju reģistra datus, ir bijis RIX Technologies izstrādātajā sistēmā. Arī vēlētāju reģistra informācijas sistēmu Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām veidoja RIX Technologies. Uzņēmuma izstrādātajās sistēmās strādā tūkstošiem lietotāju vienlaikus. Par to, ka darbs izdarīts labi, liecina sešas platīna peles — Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas balvas par labākajiem IT risinājumiem.

Konservatīvie birokrāti 

Starp RIX Technologies dibinātājiem pirms 20 gadiem bija IT uzņēmuma Tilde īpašnieki Uldis Dzenis un Andrejs Vasiļjevs. Vadīt šo uzņēmumu viņi 2004. gadā uzaicināja Evu, kas bija veidojusi juristes karjeru tādās valsts institūcijās kā prokuratūra un Uzņēmumu reģistrs.

«Tolaik tas bija mazs un ne pārāk veiksmīgs,» atceras Eva. Uzņēmuma īpašnieki bija plānojuši gūt peļņu ar mājaslapu izveidi, bet cerības nepiepildījās. Mazliet pastrādājusi, Eva saprata, ka uzņēmums jāattīsta dažādos virzienos — vajadzīga programmatūras izstrādes komanda, jāinvestē dokumentu vadības sistēmas attīstībā. RIX Technologies īpašnieki piekrituši viņas piedāvājumam pārpirkt kompāniju. Nācās uzņemties ilgtermiņa kredītsaistības, bet «biju degsmes pilna strādāt un riskēt», atceras Eva. 

Laikā, kad Eva kļuva par uzņēmuma īpašnieci, apjomīgākie IT projekti bija valsts pārvaldē. Tāpēc Eva nolēma — jāpiedalās valsts iepirkumos. «Citiem valsts iepirkumu prasības šķita sarežģīti izpildāmas, bet mums tas vienmēr licies saprotami. Tajās ir loģika,» stāsta Eva. «Arī mēs savā uzņēmumā esam konservatīvi birokrāti, patīk sakārtoti procesi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu