Rīgas velosipēdu lielražotājs • IR.lv

Rīgas velosipēdu lielražotājs

Tiek lēsts, ka līdz Pirmā pasaules kara sākumam Leitnera fabrikā saražoja vismaz 18 000 dažādu modeļu velosipēdu. Foto no 20. gadsimta sākuma periodikas
Ingus Bērzons

Aleksandrs Leitners pieskaitāms pie izcilāko Baltijas cilmes rūpnieku pulka. Krievijā pirmās un lielākās velosipēdu fabrikas dibinātājs, viens no motociklu un autobūves aizsācējiem. Vēl pagājušā gadsimta 20. gados Latvijā melsa, ka labāk pirkt lietotu Leitnera velosipēdu nekā kādu no jaunajiem riteņiem

Aleksandrs Leitners.
Foto no 20. gadsimta sākuma periodikas

Ievērojamais uzņēmējs pasaulē nāca 1864. gadā vācbaltu ģimenē Goldingenē (Kuldīgā). Pēc reālskolas beigšanas Jelgavā censonis, kuru interesēja viss tehniskais, dažus gadus apguva smalkmehāniķa zinības Rīgā pie vietējās tehnisko lietu autoritātes Paula Rāšes. Taču 1883. gadā devās «vanderzeļļa» ceļojumā pa Eiropu. Trijos gados Leitners pastrādāja dažādu profilu mehānikas uzņēmumos Rietumeiropas valstīs, bet lielāko iespaidu atstāja laiks, kas bija pavadīts velosipēdu fabrikās Lionā Francijā un Birmingemā Anglijā. 

Divriteņu ēra Eiropā bija tikko sākusies, un jaunais Aleksandrs atskārta, ka tam varētu būt perspektīva arī dzimtenē. Par ārzemēs sastrādāto naudu 1886. gada septembrī viņš iegādājās dažus darbgaldus, kā arī telpas velodarbnīcai vienstāva koka ēkā Ģertrūdes ielā. Sākumā strādāja pats un algoja divus mehāniķus. Galvenokārt remontēja klientu ārzemju velosipēdus, taču paralēli Ģertrūdes ielas skabūzī pirmo reizi visā Krievijas impērijā sākās arī velosipēdu izgatavošana. Sludinājumi avīzēs liecina, ka firma nosaukta par 1. Baltijas velosipēdu darbnīcu un sākumā tajā apkalpoti neveiklie, pat bīstamie braucamrīki ar lielu priekšējo riteni — augstrati, saukti arī par zirnekļiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu