Cienīgi jaunumi • IR.lv

Cienīgi jaunumi

Jānis Vēvers

Pēc bagātīgas produktu rudens ražas, ko izķer iepirkšanās trakumā pirms Ziemassvētkiem, tehnoloģiju pasaule tradicionāli iegrimst ziemas snaudā. Ražotāji no miega parasti mostas līdz ar pavasara vēstnešiem, taču šogad Samsung gada pirmās puses galvenos jaunumus izrādīja jau ziemas spelgonī

Trīs «acītes». Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Janvāris vēl nebija pusē, kad Samsung «izšāva» savu šā gada flagmani Galaxy S21. Un nevis vienu, bet trīs uzreiz, kā pēdējos gados ierasts. Ievērības cienīgākais šīs trijotnes pārstāvis ir S21 Ultra 5G, kas «uzsūcis» visus jaunākos un labākos korejiešu izgudrojumus. Tāpat kā pērn, arī šoreiz Ultra uzmanību piesaista ar 108 megapikseļu četru objektīvu kameru un uzlabotu 100x Space Zoom tālummaiņu. Kamera arī spēj filmēt video 8K izšķirtspējā. 6,8 collu  Dynamic AMOLED 2X ekrāns pirmo reizi apvieno Quad HD+ izšķirtspēju ar 120 Hz atsvaidzes ātrumu. Turklāt tālrunis automātiski pielāgojas attēlotajam saturam, lai optimāli tērētu resursus. Pirmo reizi S sērijas vēsturē tālrunis sadarbojas ar S Pen digitālo irbuli, kas līdz šim tika komplektēts ar Note sērijas tālruņiem un planšetdatoriem. Taisnības labad gan jāteic, ka irbuli nāksies pirkt atsevišķi, jo komplektā tā nav. Un pirmo reizi arī Galaxy S dodas pie lietotājiem bez komplektā iekļauta lādētāja. Ir tikai USB-C uzlādes kabelis. Ja lādētājs mājās nav saglabājies no iepriekšējiem tālruņiem, to nāksies iegādāties par dažiem desmitiem eiro. Cena ap 1250 eiro.


Mazais lielo pasaulē. Apple iPhone 12 Mini
Laikā, kad veikalu plauktos sarindojušies tikai lieli un vēl lielāki viedtelefoni, mazo sakaru ierīču cienītājiem izvēle ir pavisam niecīga. Šo fenomenu jau vairākus gadus prasmīgi izmanto Apple, piedāvājot pa kādam mazākam modelim. Tā notika arī aizgājušajā rudenī, kad dienasgaismu ieraudzīja iPhone 12 Mini ar 5,4 collu Super Retina XDR ekrānu un ļoti jaudīgu A14 Bionic procesoru. Varētu teikt, ka «mazais ābols» ir tikpat ātrs kā lielie, tikai kompaktāks un ar vājāku duālo fotokameru. Dizainā Apple ir atgriezies pie lietotāju iecienītajām kantainajām formām un izteiksmīgas metāla līstes, kas savieno priekšējo un aizmugurējo stikla plāksni. Līdzīgs risinājums tika izmantots ārkārtīgi populārajā iPhone 4. Ražotājs apgalvo, ka Ceramic Shield aizsargkārta virs displeja esot ļoti izturīga. Cenu politikā amerikāņi palikuši sev uzticīgi un turpina prasīt par mazu telefonu vairāk naudas, nekā daudzi citi ražotāji vēlas saņemt par krietni lielākiem un ar labāku kameru. Uz pārējo iPhone 12 fona gan šī summa patiešām izskatās neliela.
Cena modelim ar 64 GB iebūvēto atmiņu ap 830 eiro.


Kamera apmet kūleni. 
Asus ZenFone 7 Pro
Kopš cilvēci pārņēma apsēstība ar sevis fotografēšanu, ražotāji ir dramatiski uzlabojuši viedtelefonu priekšējo kameru kvalitāti. Savukārt uzņēmums Asus, kas vairāk pazīstams kā datoru, nevis viedtālruņu izstrādātājs, izvēlējies vēl radikālāku ceļu. Tā ZenFone 7 Pro modelī trīskāršā aizmugurējā kamera, kas apveltīta ar 64 megapikseļu attēla sensoru, izlien no iedobes korpusa aizmugurē un pavērš skatu uz priekšu. Turklāt stingrās eņģes un motoriņš ļauj bloku nostādīt izvēlētajā leņķī, kas atvieglo interesantu attēlu uzņemšanu. Šādam risinājumam gan ir savi mīnusi — ZenFone 7 Pro nav sejas atpazīšanas sistēmas, un tas nav ūdensdrošs. Turklāt sver 230 gramus, kas ierīcei ar 6,67 collu izmēru ir gana daudz. Super AMOLED displeja izšķirtspēja ir 1080 x 2400 pikseļi un atsvaidzes ātrums 90 Hz, ko novērtēs datorspēļu cienītāji. Tāpat kā Qualcomm Snapdragon 865 Plus procesoru, kas ir viens no ātrākajiem tirgū, un 5000 mAh bateriju, kas apgādā ierīci ar enerģiju aptuveni pusotrai dienai. Par bezvadu uzlādi gan nav padomāts. Un nav arī jaunākās paaudzes modeļos ierastā pirkstu nospiedumu lasītāja ekrānā. Tas gan iestrādāts korpusa sānos esošajā ieslēgšanas pogā un darbojas labi. Cena ap 700 eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu