Cenas aug! Jākrīt panikā? • IR.lv

Cenas aug! Jākrīt panikā?

Ilustrācija — Shutterstock
Nīls Irvins, © The New York Times News Service

Četri iespējamie inflācijas scenāriji

Visās malās dzirdami brīdinājumi par augstas inflācijas tuvošanos. Taču dati to pagaidām neatklāj. Piemēram, ASV patēriņa preču indekss decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, uzrādīja cenas pieaugumu precēm un pakalpojumiem tikai par 1,4%. (Latvijā šajā laika posmā pat bija deflācija, cenas kritās par 0,5% — red.) 

Kāpēc cilvēki par to runā (un dažos gadījumos pat ceļ trauksmi), ja faktiskie skaitļi ir citi? Izskaidrojums ir vienkāršāks, nekā jūs varat iedomāties.

Vispirms vajag pieņemt, ka mūs apdraud nevis viens inflācijas risks, bet gan četri atšķirīgi. Nozīmīguma ziņā to diapazons plešas no vienkāršas statistiskas anomālijas līdz pat milzīgām pārmaiņām globālajā ekonomikā. To pašu var teikt par dažādo scenāriju varbūtību — no neizbēgama fakta līdz pat spekulatīviem pieņēmumiem.

Jo-jo efekts

2020. gada pavasaris bija dīvains dažādos aspektos. Tas nozīmē, ka arī 2021. gada pavasara ekonomiskie dati būs dīvaini dažādos veidos. Apstājoties ekonomiskajai aktivitātei, pērn no marta līdz maijam sagruva daudzu preču un pakalpojumu cena. Daudzos gadījumos šīs cenas ir atguvušās līdz normālam līmenim vai tuvu tam, taču ikgadējās inflācijas aritmētikā tam nav nekādas nozīmes. Pat ja šo preču pamatcenu tendences līkne ir samērā stabila, dati par ikgadējo inflāciju, salīdzinot ar tādu pašu periodu gadu iepriekš, būs ārkārtīgi augsti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu