Terapija tehnostresa apdraudētajiem • IR.lv

Terapija tehnostresa apdraudētajiem

Ilustrācija — Freepik
Gunita Nagle

Strādājot no mājām, mēs aizvien vairāk laika veltām tehnoloģijām un esam spiesti arī apgūt aizvien jaunas digitālās platformas un rīkus sapulcēm, prāta vētrām vai videosaziņai. Kā neiedzīvoties tehnostresā, un kas vajadzīgs digitālajai higiēnai?


Konsultē komunikācijas eksperte, Accenture Microsoft grupas mārketinga vadītāja Ieva Veidemane

Pagājis jau gandrīz gads, kopš Pasaules Veselības organizācija izziņoja Covid-19 pandēmiju un simtiem miljonu cilvēku, kas reiz strādāja birojos, sāka strādāt attālināti no mājām. Neatkarīgi no tā, kad ar vakcinācijas palīdzību tiks panākta pietiekami liela pūļa imunitāte, lai atceltu ierobežojumus, ir skaidrs — darbs birojos nekad vairs nebūs tāds, kāds bijis. Pēc ASV dibinātā IT uzņēmuma Slack apakšuzņēmuma Future Forum rīkotās aptaujas rezultātiem, tikai 12% no tiem, kuri strādā pie datoriem, grib atgriezties pilna laika darbā birojā. 74% vēlas hibrīda variantu — daļu darbu izdarīt birojā, bet lielākoties strādāt no mājām. Pandēmija parādījusi, kā atteikties no neefektīvām sapulcēm, neplānotām tikšanās reizēm un nevajadzīgas birokrātijas.

Bet darbam no mājām ir arī savi apgrūtinājumi, ko jāiemācās apiet. Uzņēmuma Microsoft šogad veidotajā Work Trend Index, kas tapis, sekojot 2000 attālinātā darba veicējiem, 54% atzinuši, ka ir grūti nodalīt profesionālo un mājas dzīvi. Turklāt darbam veltītais laiks darbadienās pieaudzis par 15—23%, jo daudzi sāk strādāt agri no rīta un turpina to darīt vēl tad, kad formāli darba laiks jau beidzies. Tas izraisa to, ko psihologi nosaukuši par tehnostresu — tehnoloģiju izraisīts stress. To palielina arī nepieciešamība apgūt aizvien jaunas digitālās platformas, kas strādājot un mācoties jāizmanto gan videosapulcēm un tikšanās reizēm, gan projektu izstrādei, priekšlikumu apspriešanai neklātienē un pat ikdienišķai komunikācijai. Tas viss rada neatslābstošu spriedzi, kuras dēļ var rasties galvassāpes vai sāpes jebkur ķermenī, hronisks bezmiegs, nogurums, var ilgstoši saglabāties paaugstināta ķermeņa temperatūra un nervozitāte. 

Mēs to negribam! Komunikācijas speciāliste Ieva Veidemane ir izstrādājusi ieteikumus, kā plānot pie datora un ar viedierīcēm pavadīto laiku, lai varētu turpināt strādāt ar pilnu atdevi un prieku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu