Pa dižāko biržas investoru pēdām • IR.lv

Pa dižāko biržas investoru pēdām

Ilustrācija — Freepik
Jāns Vēvers

Darbošanās akciju tirgū daudziem kļuvusi par jaunāko aizraušanos brīvā laika aizpildīšanai

Pirms pandēmijas uzņēmīgiem cilvēkiem diena bija saplānota pa stundām. Taču strādāšana no mājām, izklaides vietu slēgšana un kolektīvās sportošanas iespēju sarukšana viņiem sagādājusi neparasti daudz brīva laika. Ceļam uz biroju vai izpriecām savulaik tērētās stundas katrs aizpilda pēc saviem ieskatiem. Aptaujas un tirgus dati rāda, ka jūtami pieaudzis virtuālai saziņai, datorspēlēm, televīzijas satura patērēšanai un mājokļa labiekārtošanai veltītais laiks. Bet brīvie brīži aizvien biežāk tiek īsināti arī ar papildu ienākumu meklējumiem, to skaitā «rotaļām» biržā. 

Pateicoties tehnoloģiskajām iespējām, akciju pirkšana un pārdošana kļuvusi daudz pieejamāka nekā vēl pirms gadiem desmit. Mobilās platformas pašas veic brokeru pienākumus un ļauj izvairīties no citu cilvēku iesaistīšanas, turklāt pirkuma un pārdošanas noformēšana notiek nekavējoties, kas dod iespēju pilnvērtīgi izmantot cenu svārstības. 

Lietotāju intereses pieaugums veicinājis dažādu platformu rašanos. Tik lielā mērā, ka iesācējam noreibst galva no meklētājprogrammas atrastajiem variantiem un uzbāzīgajām reklāmām tīmeklī. Katrai no tām ir savas īpatnības un niķi. Ir tādas, kas specializējas uz konkrētu reģionu, citas aptver plašāku ģeogrāfiju. Ir lietotnes, kas darījumu veic dažās minūtēs, citām vajadzīgas stundas. Arī komisijas maksa par darījumu ir visnotaļ atšķirīga. 

Platformām stingra dalījuma nav, jo tās cenšas piesaistīt pēc iespējas plašāku lietotāju loku. Taču to lietošanas noteikumi dažas padara pateicīgākas aktīviem tirgotājiem, bet citas — ilgtermiņa ieguldītājiem. Pirmie mēdz no rīta nopirkt akcijas un vakarā tās pārdot, ja tās piedzīvojušas pienācīgu cenas kāpumu. Šiem lietotājiem svarīgākie kritēriji ir darījumu noformēšanas ātrums un maza komisijas maksa, lai bieži veiktajos darījumos nav jāzaudē pārāk daudz naudas. Otrie vēlas naudu pārvērst vērtspapīros un ilgstoši tos uzglabāt. Komisijas maksai te nav fundamentālas nozīmes, svarīgākas ir izmaiņu analizēšanas iespējas un lietošanas ērtums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu