Pārdzīvo karus, sērgas un lejupslīdes • IR.lv

Pārdzīvo karus, sērgas un lejupslīdes

Vairāk nekā 1000 gadus vecās Kioto ātro uzkodu ēstuves Ichiwa saimniece Naomo Hasegava. Foto — The New York Times
Bens Dūlijs un Hisako Ueno, © The New York Times News Service

Šis veikals Japānā ir 1020 gadus vecs. Un no savas pieredzes zina, kā pārvarēt dažādas krīzes

Naomo Hasegavas ģimene grauzdētas rīsu miltu kūciņas mochi tirgo nelielā, no ciedru koksnes būvētā veikaliņā līdzās iespaidīgam senam templim Kioto pilsētā. Šo biznesu — piedāvāt uzkodas nogurušiem ceļotājiem no dažādiem Japānas nostūriem, arī tādiem, kas ieradušies aizlūgt par dažādu sērgu izskaušanu, — ģimene sāka 1000. gadā.

Tagad — pēc vairāk nekā tūkstoš gadiem — senās Japānas galvaspilsētas ekonomiku posta jauna slimība un ierastā tūristu straume ir apsīkusi. Taču Hasegava par sava uzņēmuma finansēm daudz nepārdzīvo.

Līdzīgi daudzām citām tradicionālām japāņu firmām viņas ģimenes veikaliņš Ichiwa uz to visu raugās plašākā perspektīvā: tradīcijas un stabilitāte ir svarīgāka par peļņu un nemitīgu izaugsmi. Ar šādu attieksmi Ichiwa pārdzīvojusi karus, mēri, dabas katastrofas un dažādu impēriju uzplaukumu un sabrukumu. Tam visam dzīvojot cauri, nav mainījušās arī rīsu miltu kūciņas.

«Palasot ekonomikas mācību grāmatas, uzņēmumiem visu laiku vajag audzēt peļņu, paplašinoties pašiem, palielinot tirgus daļu un izaugsmes tempu. Taču šādu firmu darbības princips ir pavisam cits,» saka ekonomikas profesors Kandži Macuka no Rjūkoku Universitātes Kioto. «Viņu galvenā prioritāte ir darba turpināšana. Katra paaudze ir kā atsevišķs skrējējs, kas pārņem stafeti. Būtiskākais ir nodrošināt, lai vienmēr būtu stafetes kociņš, ko nodot nākamajam posmam.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu