Hvīdžē Ims, pirmais korejietis, kurš absolvējis LU • IR.lv

Hvīdžē Ims, pirmais korejietis, kurš absolvējis LU

Attālinātās studijas korejietim Hvīdžē Ims problēmas nesagādāja, darbs gan pandēmijas laikā ir apstājies, un jāpaļaujas uz ietaupījumiem. Taču līdzīga situācija būtu arī tad, ja viņš dzīvotu Dienvidkorejā. Foto — Jānis Leščinskis
Marija Leskavniece

Dienā, kad šis žurnāls nonāk pie lasītājiem, 23 gadus vecajam Hvīdžē Ims (Hwije Im) ir izlaidums. Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē tas 4. februārī notiek tiešsaistē, tāpēc ziņkārīgie vēsturisko mirkli var vērot tiešraidē, kuras saiti Hvīdžē publiskojis sociālajos tīklos. Lai iegūtu diplomu starptautiskajā ekonomikā un komercdiplomātijā, viņš veiksmīgi aizstāvējis bakalaura darbu par iespējām attīstīt etno un ekotūrismu Latvijā.

Latvia lover, par sevi saka puisis no Dienvidkorejas, kurš pirmoreiz spēra kāju Rīgā tikai pirms pieciem gadiem. Tikko absolvējis vidusskolu ASV, viņš nodevās ceļošanai un savā galamērķu sarakstā iekļāva arī Baltiju. Vai zini to sajūtu, kad nokļūsti vietā, kurā nekad iepriekš neesi bijis, bet uzreiz skaidrs — ir! Jūties piederīgs. Tā Hvīdžē sajuties Rīgā. Uzreiz izlēmis, ka mēģinās te iestāties augstskolā, lai varētu uzkavēties ilgāk. Tagad gan puisis atzīst, ka Rīga jau nemaz neesot «īstā» Latvija.

Daugavpils, kur vietējie priecājušies par korejieti, kurš mācās latviešu valodu, Cēsis un Valmiera, Kurzemes pērles Kuldīga un Liepāja — Hvīdžē uzskaita pilsētas, kas viņam Latvijā mīļas. Un, protams, lauki. Daba — tā ir īstā Latvija. Kad pie viņa viesojušies draugi un ģimene, vispirms vedis ekskursijā uz Vecrīgu, kur puisis nodzīvojis gandrīz visus studiju gadus. Katrai ēkai ir stāsts, viņš saka. Kāpēc uz jumta Līvu laukumā sēž melni kaķi, bet Pēterbaznīcas tornī gailis? Viņam bija jāizstāsta savējiem visa interesantā vēsture. Jāaizved arī uz Alberta ielu un vēstniecību rajonu. Bet pēc tam noteikti jāīrē mašīna un jābrauc ārpus galvaspilsētas.

Vai piecu gadu laikā izdevies atrast draugus arī te, Latvijā? Latvieši ir rezervēti, atzīst puisis. Arī valodu viņš vēl tikai mācās. Tomēr korejietis jūtas pietiekami atšķirīgs, lai liktos interesants vietējiem. Iespējams, francūzim vai vācietim ir grūtāk iepazīties ar vietējiem, bet Hvīdžē lielākoties saskāries ar pretimnākošu attieksmi. Turklāt, kad esi ticis latvieša sirdij tuvāk, tā ir noturīga draudzība. Korejietim Ziemeļeiropā ir arī citas priekšrocības — divu tik dažādu kultūru zināšana ļauj veiksmīgi darboties starptautiskās sadarbības jomā. Tāpēc viņš studēja ekonomiku un diplomātiju, nevis medicīnu, lai gan veiksmīgi bija iestājies arī šajā programmā. Līdz šim Hvīdžē veidojis raidījumus par Latviju Korejas televīzijai. Moderējis arī LIAA veidotus tiešsaistes vebinārus par tūrismu. Tomēr viņa ikdienas darbs lielākoties saistīts ar kinojomu — producēšanu un filmēšanas praktiskās puses nodrošināšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu