Privātskola muižā • IR.lv

Privātskola muižā

Nora Poiša, SIA Born vadītāja. Foto — Māris Justs
Dinija Jemeļjanova

Latvijas pierobežā labas krievu valodas zināšanas ir priekšrocība, kuru uzņēmēja Nora Poiša apzinājās jau pirms daudziem gadiem. Šobrīd viņa izveidojusi starptautisku valodas mācību biznesu, kurā galvenais konkurents latvietei ir kāds šveicietis Krievijā. Tikai viņam nav muižas!

Atjaunot muižu vai pili Latvijā vairs nešķiet nekas oriģināls — to darīt steidz gan finansiāli pārdrošas pašvaldības, gan vienkārši uzņēmīgas ģimenes. Paglābt no sabrukšanas vecu ēku gan nebija Noras Poišas pašmērķis, pirms trim gadiem iegādājoties pamesto Lielbornes muižu pie skaistajiem Daugavas lokiem. Viņa ir pragmatiķe. «Nav jau jāraud, ja kāda muiža sabrūk. Mums ir jauni arhitekti, kas grib būvēt jaunas, skaistas mājas,» uzņēmēja nebaidās ne tikai drosmīgi izteikties, bet arī rīkoties. 

Atpūtas kompleksu Lielbornes muiža viņa kopā ar ģimeni veido par pirmo mācību centru elitārai krievu valodas apgūšanai, lai piesaistītu klientus no dažādām pasaules malām. Audzēkņu lomā jāiejūtas lielu uzņēmumu vai iestāžu vadītājiem. «Viņi parasti mācās individuālās mācībās, nevis grupās. Ar konkrētiem mērķiem, kuri noteiktā laikā jāsasniedz.» 

Līdzīgi izglītības centri pilīs vai muižās darbojas arī Lielbritānijā, Vācijā, Francijā. Plāns izveidot ko līdzīgu Latvijā ir grandiozs, taču Noras Poišas uzņēmums Born (agrāk pazīstams kā izglītības centrs Durbe) valodu kursus gan Latvijā, gan ārvalstīs organizē jau 25 gadus, tāpēc uzņēmēja ir pārliecināta, ka klientu vēlmes ir iepazītas un brīvās nišas nozarē apzinātas.

Atšķiras Baltijas mērogā

Krievu valodas mācīšana ārzemniekiem jau vairākus gadus ir Noras Poišas vadītā biznesa galvenais peļņas avots. Mācības norit Rīgas centrā, Lielbornes muižai jākļūst par tādu kā skolas filiāli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu