Lieliskais astotnieks • IR.lv

Lieliskais astotnieks

Skuja Braden darbs izstādē Samsāra
Veronika Viļuma

Uz Purvīša balvu — augstāko novērtējumu vizuālajā mākslā Latvijā — šogad pretendē astoņi kandidāti, to skaitā mākslinieku apvienības, kas pārstāv dažādas paaudzes, atšķirīgus medijus un tēmas

Purvīša balvu reizi divos gados pasniedz vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu. Lai nonāktu līdz astoņiem finālistiem, vietējo ekspertu grupa diskutējusi par 53 izstādēm un notikumiem. 

Pēc grupas vadītājas Līnas Birzakas-Priekules domām, šā gada astotnieks ir viens no interesantākajiem tās vēsturē. Viņa uzsver gan paaudžu atšķirības, gan to, ka puse no kandidātiem ir apvienības, kas liecina par sadarbošanās nozīmi ceļā uz izcilību. Tāpat balvai nominēti vairāki darbi, kuru radīšana bijusi pielāgošanās konkrētiem apstākļiem, bet starp tēmām pavīd sociālekonomiskās situācijas vērojumi un institucionālā kritika. Vēl kāda īpatnība — mākslinieču sieviešu pārsvars nominantu un finālistu sarakstos. Balvu par mūža ieguldījumu saņems gleznotāja ar unikālu radošo rokrakstu — Maija Tabaka.

Kandidātu darbu izstādi Nacionālajā mākslas muzejā plānots atvērt 4. jūnijā, bet balvas laureāts tiks nosaukts 11. jūnijā. Tagad, kad vietējie eksperti savu darbu ir paveikuši, tos nomainīs starptautiska žūrija, kam piederēs galavārds uzvarētāja izvēlē. Astoņus kandidātus vērtēs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, muzeja un Purvīša balvas patrons, Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, kurators Kaspers Kēnigs (Vācija), Ķelnes Mākslas meses radošais direktors Daniels Hags (Vācija), mākslas vēsturnieks un kurators Sergejs Popovs (Krievija), mākslas kolekcionāre Sandra Egediša (Francija) un kurators Adams Budaks, kurš strādājis dažādās mākslas institūcijās Eiropā.


Skuja Braden

Starptautiski pazīstamais duets Skuja Braden, ko veido māksliniece Ingūna Skuja (1965) un amerikāniete Melisa D. Breidena (1968), pērnpavasar ar izstādi Samsāra Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā atzīmēja abu sadarbības 21 gadu. Kopš tā brīža visi radošā tandēma darbi tiek parakstīti ar abu uzvārdiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu