Jābūt gataviem trešajam vilnim • IR.lv

Jābūt gataviem trešajam vilnim

10
Oļegs Šuba. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba par slimnīcu gatavību Covid-19 pacientu skaita pieaugumam, darbu ar smagi slimajiem un izdegšanu

Viens no ekspertiem, kuri strādāja pie Covid-19 ārstēšanas vadlīnijām Latvijā. Reanimatologs anesteziologs, kura vadītā klīnika Latvijas lielākajā slimnīcā uz pandēmijas laiku pārtapusi nāvējošā vīrusa smagāko pacientu ārstēšanas vietā. Tāds ir īsais Oļega Šubas dosjē. Gluži nesen tam var pievienot vēl kādu niansi, ko mediķi parasti netiecas atklāt, — izdegšanu, redzot savus mirstošos pacientus un darbdienām gada garumā samilstot līdz 24 stundām diennaktī  nepārtraukti. Ārsts Šuba par to runā atklāti.

Eiropas valstis, ieskaitot Latviju, gada sākumā saskaras ar solīto vakcīnu piegādes problēmām. Tas valdībām nozīmē jaunu piesardzības pasākumu modelēšanu, savukārt veselības aprūpes sistēmām — draudošu pārslodzi, ja jaunās, lipīgākās Covid-19 mutācijas, kas jau pārņēmušas Lielbritāniju, Dienvidāfriku, Brazīliju, sāks strauji izplatīties arī Eiropā. 

Vai Latvijas slimnīcas, kas jau strādā pārslodzē un aizvien samazina plānveida pakalpojumus, ir gatavas pandēmijas trešajam uzliesmojumam? Kādus secinājumus ārsti gūst tagad, nepilnu gadu kopš pirmo Covid-19 pacientu parādīšanās Latvijas slimnīcās?

Kāds ir jūsu vēstījums jauniem un pusmūža cilvēkiem, kuri vēlas ballēties un ceļot, jo «mūs jau smaga Covid-19 gaita neskars»? Statistikā redzam, ka mirst arī 20 un 30 gadus jauni cilvēki — pavisam neseni gadījumi Latvijā.
Jauni cilvēki, kuri saslimst smagi un iet bojā, bijuši ar blakus saslimšanām — vai tā būtu aptaukošanās, cukura diabēts vai kāda cita slimība. Skaidrs, ka visvieglāk ievainojamā grupa ir cilvēki virs 60. Lielākajai daļai ir pavadošās saslimšanas: sirds asinsvadu slimības, diabēts, aptaukošanās. Smagāk slimo vīrieši. Tomēr ir arī gadījumi, kad saslimst smagi, bet nozīmīgu blakus slimību iepriekš nav bijis. Ja cilvēks nav izmeklējies un domā, ka ir vesels, tas nenozīmē, ka viņam nekādu slimību nav. Šādos gadījumos vīruss mēdz būt kā palaidējmehānisms. Starp citu, smagi saslimt var arī bērni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu