Ātrais miljonārs • IR.lv

Ātrais miljonārs

52
Viens no turīgākajiem un maz zināmajiem Latvijas uzņēmējiem Aigars Kesenfelds. Viņš nevēlējās fotografēties pandēmijas laikā un atsūtīja publicitātes foto
Inga Spriņģe, Re:Baltica*

Peļņa no ātrajiem kredītiem padarīja Aigaru Kesenfeldu bagātu un ļāva izvērst starptautisku biznesu, kura apgrozījums tuvojas 400 miljoniem eiro. Taču Kosovā un Armēnijā sacēlusies vētra pret «nenormālo superpeļņu», firmām atņemtas licences. Miljonārs beidzot spiests iznākt no ēnas, lai atbildētu uz žurnālistu jautājumiem

Latviešu uzņēmējs Aigars Kesenfelds (37) no publicitātes un intervijām vairās, taču pērn pieļāva izņēmumu. Kad Kosovas prese viņu un biznesa partnerus sāka portretēt kā draudu nacionālajai drošībai un deva mājienus par iespējamu naudas atmazgāšanu, miljonārs parādījās publikai. Uz Rīgu atvestajiem Kosovas žurnālistiem viņš skaidroja, kāpēc pārmetumus uzskata par nepamatotiem.

Video nonāca Facebook. Tā bija pirmā reize, kad cilvēki ārpus Kesenfelda loka ieraudzīja turīgo uzņēmēju, kuram pilnībā vai daļēji piederēja aptuveni 150 firmu vismaz 20 valstīs, nodarbināto skaits ir ap 4000. Šo uzņēmumu apgrozījums 2019. gadā bija 384 miljoni eiro, rāda paša Kesenfelda atsūtītais fails. Tajā detalizēti norādīti uzņēmumi, apgrozījums, darbinieku skaits un samaksātie nodokļi. Kopējais apgrozījums ir lielāks nekā Latvijas valsts mežiem vai Latvijas Gāzei.

Saziņā viņš ir patīkams, pretimnākošs, apveltīts ar labām manierēm. Tomēr klātienes intervijai ar Re:Baltica, kas izsenis ir viens no asākajiem ātro kredītu biznesa kritiķiem, nepiekrīt. Atbild e-pastā: «lai viss būtu korekti». Mūsu īsajā telefonsarunā Kesenfelds raizējas, vai pieminēšu visus viņa biznesus, ne tikai ar negatīvu pieskaņu apaugušos ātros kredītus. Uzskaita, ka ieguldījis finanšu tehnoloģiju uzņēmumos, auto iegādes un uzturēšanas biznesos, nekustamajos īpašumos un rotu tirdzniecībā.

Taču, grozies, kā gribi, nevainīgās «finanšu tehnoloģijas» un «auto iegāde» nozīmē to pašu: ātro kreditēšanu. Tā iedzinusi parādu jūgā nu jau vairāku valstu iedzīvotājus, bet Kesenfeldu un viņa biznesa partnerus padarījusi par miljonāriem. Re:Baltica pētījums rāda, ka klientu zvejošanai ārvalstīs viņi izmantoja tās pašas biznesa metodes, kas Latvijā nu jau ir aizliegtas ar likumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu