Cita sērga • IR.lv

Cita sērga

1
Aivars Ozoliņš

Sabiedrības ieskatā korupcijas līmenis Latvijā joprojām ir augsts

Sensenos laikos, 2001. gadā, valsts politiku noteica oligarhu vienošanās «par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu», kā viņi paši to dēvēja, jeb par «valsts nozagšanu», kā politisko un ekonomisko interešu saplūšanu bija definējusi Pasaules Banka. Vidēji senos laikos, 2011. gadā, tauta referendumā atlaida oligarhu kontrolēto Saeimu, kuras galvenais darbs bija piešķirt likuma spēku viņu darījumiem. Tobrīd varēja šķist, ka korupcijas sērgai Latvijā dots izšķirošs trieciens.

Šīs episkās batālijas ir pagātnē, bijušie oligarhi tagad rosās aizkulišu miskastēs, tomēr sabiedrības priekšstats par korupcijas līmeni paliek stabili augsts, kā rāda pagājušonedēļ publicētie Transparency International (TI) dati par 2020. gadu. Bet nedēļu pirms tam publicētie divi Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupas (GRECO) ziņojumi norāda uz svarīgiem Latvijā nepadarītiem darbiem.

Kopš 2014. gada korupcijas uztveres indekss Latvijā faktiski nav mainījies. Līdz tam rādītāji, kaut arī palaikam ar krasiem kritumiem (piemēram, 2008. gadā), bija gājuši augšup, un 2014. gadā mūsu valsts ar 55 punktiem no 100 bija 43. vietā pasaulē. Sešus gadus vēlāk Latvija ar 57 punktiem ir 42. vietā, ko dala ar Kipru un Kostariku. ES valstu vidējais rādītājs ir 64 punkti.

Jaunā valdība 2018. gadā bija pasludinājusi mērķi panākt Latvijā zemāko korupcijas līmeni Baltijas valstīs, bet viens no Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādnēs noteiktajiem mērķiem bija līdz 2020. gadam sasniegt 70 punktus TI indeksā. Taču atpaliekam gan no Lietuvas, kurai ir 60 punktu, gan no Igaunijas, kurai 75 punkti, un, pašreizējā tempā turpinot, sasniegt deklarētos mērķus Latvija varētu pēc 15—20 gadiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu