Itin viss iedvesmo • IR.lv

Itin viss iedvesmo

Kadrs no filmas Princese Mononoke (1984)
Kristīne Simsone

Animācijas klasiķa Hajao Mijadzaki 80. jubilejas mēnesi svinot

Katra izcilā animatora filma «izaugot» no viena vienīga attēla. Tā varot būt ikdienas gaitās pamanīta pilsētvides ainava, fantāzijā dzimis vai literatūrā, mākslā noskatīts tēls. Pēc tam šie attēli pārtop iztēles bagātās filmās, kuru rokrakstu pazīst skatītāji visā pasaulē. «Viegli saprotamas filmas ir garlaicīgas. Loģiskas sižeta līnijas upurē radošumu,» tā pilnā pārliecībā sacījis pats Hajao Mijadzaki. 

Janvāris ir meistara 80. jubilejas mēnesis, un viņš — atgriezies darbā pēc kārtējā paziņojuma par pensionēšanos — strādā pie jaunas pilnmetrāžas filmas ar nosaukumu Kā jūs dzīvojat? (Kimitachi wa dô ikiru ka). Pēc studijas Ghibli līdzdibinātāja un Mijadzaki filmu producenta Tošio Suzuki teiktā, filma uz ekrāniem varētu nonākt 2023. vai 2024. gadā, taču Mijadzaki ir slavens ar pedantisku pieeju darbam (pērn Suzuki minēja, ka trīs gadu laikā ir tapušas 36 minūtes no filmas), tāpēc šie gadskaitļi ir ļoti aptuveni. 

Hajao Mijadzaki ar ideju par pensionēšanos «koķetē» kopš 90. gadu beigām pēc filmas Princese Mononoke (Mononoke-hime, 1997) iznākšanas. Kad 2016. gadā tapa televīzijas dokumentālā filma Neverending Man: Hayao Miyazaki, animatoru tajā nokrustīja par «Nebeidzamo cilvēku», uz ko meistars atjokoja — viņš drīzāk esot «cilvēks, kurš nevar apstāties». Katru reizi, aizgājis pensijā, viņš atceras par kādām animācijā neizmēģinātām lietām, un tad sagribas atgriezties darbā. Mijadzaki nākamā filma būšot veltīta mazdēlam.

20. gadsimta cilvēks

Rūpība pret detaļām, sirsnība un labestīgs skatījums ir daži no zīmīgākajiem Mijadzaki darbu raksturojumiem; tie pavadījuši viņu vairāk nekā 50 gadus ilgajā karjerā. Gandrīz visas filmas ir tapušas viņa un kolēģu — domubiedru — 1985. gadā dibinātajā studijā Ghibli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu