Līdz tuneļa galam • IR.lv

Līdz tuneļa galam

1
Pauls Raudseps

Covid-19 izplatības līkne sāk virzīties uz leju. Šo panākumu nedrīkst izniekot

Beidzot ir arī vismaz dažas labas ziņas. Pirmdien pirmo reizi kopš pagājušā gada septembra, kad sākās krasais ar Covid-19 saslimušo skaita pieaugums, starp nomācošajiem vīrusa izplatības rādītājiem saredzamas arī kādas pozitīvas tendences. Pirmdien Slimību profilakses un kontroles centrs paziņoja, ka «epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients Latvijā šobrīd ir 0,91, un tas nozīmē, ka 100 saslimušo inficē 91 citu cilvēku».

Diezgan birokrātiskā valoda droši vien neļāva cilvēku vairākumam uztvert ziņas nozīmīgumu, tomēr tiem, kuri rūpīgi sekojuši Covid-19 izplatībai, tas ir ļoti svarīgs notikums. Pandēmijas sākumposmā zinātnieki, politiķi un žurnālisti pievērsa milzīgu uzmanību reproduktivitātes koeficientam jeb «R skaitlim». Aprīlī simti tūkstošu noskatījās video, kurā Vācijas kanclere Angela Merkele šo jēdzienu skaidroja.

Tas patiesībā nav sevišķi sarežģīts. R skaitlis norāda uz vidējo cilvēku skaitu, kuru ar vīrusu aplipina viens jau saslimušais. Ja R ir viens, tad katrs saslimušais inficē vidēji vienu veselo un saslimšanas līmenis paliek nemainīgs. Ja R ir lielāks par vienu, slimība iet plašumā. Ja R ir mazāks par vienu, saslimušo skaits iet mazumā.

Latvijā R ir 0,91, tātad saslimšana sāk samazināties. Tas redzams arī centra publiskotajos grafikos par Covid-19 izplatību. Lielākie saslimstības un mirstības skaitļi reģistrēti ap 15. janvāri, var redzēt, kā pēc tam līknes sāk virzīties uz leju. Otrdien, 19. janvārī, iepriekšējo 14 dienu laikā vidēji reģistrēti 689 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju, nedēļu vēlāk, 25. janvārī, jau manāmi mazāk — 595,8.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu