Lemberga biedrība VAA – ventspilnieku apzagšanas aģentūra • IR.lv

Lemberga biedrība VAA – ventspilnieku apzagšanas aģentūra

1
Aivars Lembergs. Foto: Paula Čurkste, LETA
Ģirts Valdis Kristovskis, Ventspils pilsētas domes deputāts

Ak, šīs ASV sankcijas Aivaram Lembergam! Tauta par tām būtu piemirsusi, ja vien pats Lembergs spētu reiz rimties par tām runāt. Taču, ak vai, viņš nespēj. Vairākkārt decembrī, arī janvārī turpina. Tikko pats paziņoja, ka par sevi ASV failos esot saskaitījis paša pastrādātus 43 smagus noziegumus! Nav maz. Tomēr ASV pusei neesot pierādījumu. Viņš tos neredzot vai arī neprotot ASV rakstus lasīt. Tāpēc aicina ķerties pie lietas ikvienu, kurš prot. Viņš gan ir deklarējis, ka tādi, kas atradīšot pierādījumus par viņa noziegumiem, ka tādu veiksminieku nemaz nevarot būt. Jo viņš, Lembergs, pat ziedlapiņu neesot atļāvies paņemt no puķes, kas rotā Ventspils pilsētas domes darbagaldu.

Iespējams, ka ziedlapiņu Lembergs tiešām nav ņēmis. Kam viņam tāda, ja gadu gaitā no domes, pašvaldības un no viņa atkarīgo kabatām ir varējis pagrābt miljoniem latu, dolāru, eiro. Piemēram, ar abu ASV sankcionēto biedrību Ventspils attīstības aģentūra un Biznesa attīstības asociācija starpniecību. Nav noslēpums, ka tikai šīs falšās, butaforās biedrības vien Lembergam gadu gaitā radījušas ienākumus vairāk nekā 4 miljonu eiro vērtībā. Vērts piebilst, ka tieši šīs, liela apmēra naudas atmazgāšanai un legalizēšanai radītās biedrības, ir Lemberga izcilās turpat 7 tūkstošus eiro mēnesī vērtās pensijas izcelsmes pamats.

Domāju, ka katrs Ventspils pensionārs varētu padomāt, ko savā dzīvē darīja tik nepareizi un “stulbi”, ka vecuma galā nesaņem pat ne desmito daļu no viņu padevīgā kalpa Lemberga pensijas.

Kamēr ikviens pārlasa un pārdomā iepriekšējā rindkopā izlasīto netaisnību, varu izteikt tikai nožēlu, ka ASV OFAC sankciju Lembergam piemērotāji, kas atrodas viņpus okeānam, nav spējuši pamatojumu sarakstīt, kā nākas. Lembergs neslēptā sajūsmā norāda, ka sankciju pamatā esot kādas kundzes sūdzība no Norvēģijas. Taču, pat ja informācijas avots būtu bijis tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Lembergam nodotie ASV faili vai to daļa dod viņam iespēju sankciju notikumu pārvērst publiskā farsā. Humoru mīlot, Lembergs sevi ir pieteicis pat par trauksmes cēlāju, prasa KNAB izmeklēt ASV OFAC sankciju piemērošanas pamatotību.

Tomēr šie prieki var izrādīties īslaicīgi. Protams, tas ir atkarīgs no KNAB, no Ģenerālprokuratūras apetītes strādāt. Jo ne tikai Lembergs, bet arī mēs, četri Ventspils pilsētas domes mazākuma deputāti, esam iesnieguši savu trauksmes cēlāju ziņojumu. Turklāt tas ir paveikts kādu brīdi iepriekš, pirms aizvadītā gada 9. decembra, kad Lembergs – trauksmes cēlājs – iesniedza sūdzību KNAB par Lembergu – oligarhu. Turklāt varu apliecināt, ka mūsu iesniegtie pierādījumi noteikti ir stiprāki par tiem, kas tantei no Norvēģijas, par tiem, uz kuriem, iespējams, atsaucies tieslietu ministrs Bordāns.

Ventspils pilsētas domes mazākuma deputātu ieskatā nav nepieciešams izmeklēt visus Lemberga saskaitītos 43 viņa izdarītos un viņa paša kā smagus novērtētos noziegumus.

Ja KNAB tiešām vēlētos vainīgās personas saukt pie likumā paredzētās atbildības, pietiktu ar četriem – pieciem pašiem raksturīgākajiem ietekmes un finanšu noziegumiem, kurus izvērtēt, celt apsūdzību, uz kuru pamata tiesāt.

Patiesībā pietiktu, ja KNAB un Ģenerālprokuratūra apskatītu ASV OFAC sankcijām līdz ar Lembergu pakļauto viņa vadīto biedrību Ventspils attīstības aģentūra (VAA). Noziedzīgā shēma ir pavisam vienkārša. Lai Lembergs varētu iegūt turpat 100 tūkstošus eiro lielus ienākumus gadā, tiek izveidota biedrība VAA. Tās kontā Ventspils pilsētas dome un pašvaldības kapitālsabiedrības, iestādes, Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils Augstskola un Ventspils tehnikums ieskaita biedru naudu. Tad šī pilsētas mēra vadītā biedrība “sniedz “ ārkārtīgi vērtīgus padomus paša vadītajai domei un citām iepriekš minētajām pašvaldības vai tās ietekmē un atkarībā esošajām publiskajām iestādēm. Agrāk arī paša vadītajai Ventspils brīvostas pārvaldei. Liecības par VAA konkrētu padomu sniegšanu gan nav atrodamas.

Lai nebūtu pārpratumu, paskaidroju, ka tas nozīmē, ka Lembergs, viņa vietnieki Ventspils pilsētas domē un Ventspils brīvostas valdē J.Vītoliņš, G.Blumbergs, arī bijušais brīvostas pārvaldnieks I.Sarmulis ir strādājuši tik vāji, bez radošuma, tik nemākulīgi, ka nekādi nevarēja iztikt bez VAA profesionālās palīdzības.

Protams, šādā domes un reizē brīvostas vadībai grūtā situācijā kā vienmēr ar vērtīgiem padomiem talkā it kā esot nācis VAA prezidents Lembergs un VAA valde – J.Vītoliņš, G.Blumbergs un I.Sarmulis, deputāts U.Boitmanis. Interesanti, ka I.Sarmulis, lai attaisnotu brīvostas pārvaldes ikgadējās 113 tūkstošu 830 eiro vērtās biedru naudas iemaksu VAA, 2019. gada 16. augustā KNAB rakstīja, ka “Ventspils brīvostas pārvaldes ieskatā summa nav pārspīlēta attiecībā pret saņemto pakalpojumu klāstu. Turklāt pieeja biedrības augsta līmeņa mārketinga ekspertiem, kuri ir iedziļinājušies un pārzin Ventspils un brīvostas reklāmas tematiku, brīvostas pārvaldes izpratnē ir līdzekļu ekonomija”.

Par to, kāda ir līdzekļu ekonomija, ja Lembergam – VAA prezidentam – par augsta līmeņa “pakalpojumiem” gadu desmitiem ir maksājušas Lemberga – brīvostas valdes priekšsēdētāja un Lemberga – domes priekšsēdētāja vadītās, viņam pakļautās, no viņa lēmumiem atkarīgās valsts un pašvaldību iestādes, pārdomāt var katrs pats. Arī to, vai tas ir taisnīgi un ētiski. To, ka tas ir nelikumīgi un prettiesiski, ir sapratusi kā tante Norvēģijā, tā arī ASV OFAC failu par Lemberga pašatzītajiem 43 smagajiem noziegumiem veidotāji. To varētu saprast ventspilnieki, kas arī labprāt par jebko, ko darītu, bez pamatatalgojuma saņemtu arī otru trīskāršā vai pat četrkāršā apmērā kā domes priekšsēdētājs VAA prezidents Lembergs. Lai to nodrošinātu, Ventspils pilsētas dome līdz ASV OFAC sankciju piemērošanai katru gadu biedrībai VAA pārskaitīja vairāk nekā 40 tūkstošus eiro. Iespējams, lielāku. Dome šo biedra naudas apmēru slēpj.

Kā redzams, tad noziedzīgās shēmas izklāsts, līdzdalībnieku uzskaite par vienu no Lemberga raksturīgākajiem noziegumiem ir ietilpināms pāris rindkopās. Un tomēr KNAB nerīkojas pat, ja šī biroja rīcībā atrodas detalizētas minētā nozieguma shēmas, ir zināmi dalībnieki un pierādījumi. Diemžēl KNAB – iestāde, kas izveidota, lai apkarotu korupciju Latvijā -, līdz šim ir uzskatījusi, ka Lemberga atrašanās iepriekš aprakstītajā nepārprotamajā interešu konflikta situācijā, ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošana un publisko līdzekļu piesavināšanās lielos apmēros ir pieļaujama, jo likums atļaujot pašvaldību vadītājiem ieņemt biedrību vadītāja amatu!

Tik vienkārši. Pat vēl absurdāk! KNAB līdz šim mums, Ventspils pilsētas domes mazākuma deputātiem, ir paskaidrojis, ka Lemberga līdzdalība šajā VAA noziedzīgā darījuma shēmā neesot. Jo, lūk, viņš neesot ne balsojis par Ventspils pilsētas domes budžetu, neesot balsojis par Ventspils brīvostas pārvaldes budžetu, tādejādi Lembergs pats neesot atradies interešu konfliktā, neesot veicinājis to, ka viņa vadītās brīvostas pārvaldes, domes, pašvaldības iestāžu līdzekļi nonāk viņa vadītās biedrības rīcībā. Tādejādi Lemberga darbībās neesot saskatāmas krimināli sodāmas darbības – ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana, publisku līdzekļu piesavināšanās lielā apmērā, viņam neesot bijuši atbalstītāji. Pat vēl absurdāk! KNAB uzstāj, ka Lembergs nekad neesot balsojis par paša vadīto iestāžu budžetiem, neesot piedalījies to veidošanā un publisko ventspilnieku līdzekļu novirzīšanā biedrībai VAA!

KNAB gan pašreiz vēl apdomājas. Lai labāk veiktos, Lembergam – trauksmes cēlējam – būtu jāraksta jauns trauksmes ziņojums KNAB par šajā rakstā jaunatklātajiem faktiem, par noziedzīgo shēmu, ar kuras palīdzību gadiem ilgi ir tikusi atmazgāta un lielos apmēros piesavināta miljoniem latu, dolāru un eiro vērta ventspilnieku vajadzībām paredzētā nauda! Šajā trauksmes cēlāja ziņojumā KNAB Lembergam būtu jālūdz rūpīgāk pārbaudīt faktus par VAA – Ventspilnieku apzagšanas aģentūru.

Komentāri (1)

J.Biotops 25.01.2021. 10.18

Uz knābi kasīties nav brīv! Latvijas progresīvai sabiedrībai divu svēto vadītais knābis ir bijis svēts cauri laikiem.
Nu vadība cita, tagad jāpiestrādā kādai svētai partijai, jo korupcijas lamāšana ir un paliek svēta lieta. Apkarošana… – kas par muļķībām. Vai tad skolā bioloģijā nemācīja, ka aiz katra knābja ir rīkle? Par rīkles funkcijām arī mācīja.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu