«Aizkustinoši redzēt, ka mūsu darbs dara labu» • IR.lv

«Aizkustinoši redzēt, ka mūsu darbs dara labu»

Ezlema Tiredži ir vācu firmas BioNTech galvenā ārste, bet viņas vīrs Ugurs Šahins — izpilddirektors. Foto — © Der Spiegel
© Der Spiegel

Pasaulē pirmās Covid-19 vakcīnas izstrādātāji stāsta par to, ko šī veiksme nozīmē viņiem pašiem un pie kādiem pētījumiem ķersies tagad

Par visā pasaulē pazīstamām zvaigznēm īsā laikā mēdz kļūt popmūziķi, aktieri un retos gadījumos arī politiķi. Par zinātniekiem nekas tāds līdz šim nav dzirdēts. Taču pagājušā gada 9. novembrī burtiski vienas dienas laikā cilvēku uzmanības lokā nonāca Ezlema Tiredži (Özlem Türeci) un Ugurs Šahins (Uğur Şahin) — todien viņu dibinātā medicīniskās izpētes kompānija BioNTech paziņoja par pirmo nopietno izrāvienu cīņā pret koronavīrusa pandēmiju. Vācijas pilsētā Maincā izstrādātais vakcīnas kandidāts klīniskajos pētījumos uzrādīja vairāk nekā 90% efektivitāti.

Tā bija sensācija. Un cerību stars. Tiek prognozēts, ka šogad visā pasaulē tiks izplatīti 1,3 miljardi viņu vakcīnas devu, viešot optimismu par vīrusa savaldīšanu jau tuvākajā nākotnē.

Tiredži (53) ir firmas BioNTech galvenā ārste, Šahins (55) — izpilddirektors. Abi precējušies jau 18 gadus. Līdz šim intervijas galvenokārt sniedzis Šahins, taču šoreiz sarunai pievienojas arī sieva. Ar Zoom starpniecību pieslēdzamies viņu dzīvoklim Maincā. Pētnieki izskatās relaksēti, par spīti visapkārt valdošajai ziņu kņadai, kurās viņu firmas vārds un sasniegumi tiek piesaukti itin bieži.

Abi turku izcelsmes zinātnieki ir mediķu aprindās pazīstami jau pasen, it īpaši vēža speciālistu vidū. Abi ir onkologi, specializējas imūnterapijā. Šahinam 2019. gadā tika piešķirta Vācijas Vēža balva. Pie uzņēmējdarbības ķērušies tāpēc, ka «zinātne bieži vien nesasniedz slimnīcas gultas», paskaidro Tiredži. Vai arī tas notiek pārāk gausi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu