Vīruss pārņem pansionātus • IR.lv

Vīruss pārņem pansionātus

Ilustrācija — Shutterstock
Baiba Kļava

Kopš pandēmijas sākuma Covid-19 skāris gandrīz katru otro sociālās aprūpes centru valstī, saslimusi trešdaļa iemītnieku

Pirms Ziemassvētkiem Engures novada pašvaldības pansionātā Rauda vīrusu atklāja pirmajam darbiniekam un klientam. Visus garos pandēmijas mēnešus pansionātam bija izdevies pasargāt savus gandrīz 300 seniorus, bet tagad vīruss nebija apturams, par spīti drošības pasākumiem, — pāris nedēļās inficējās 248 cilvēki. 184 centra klienti un 64 darbinieki. «Esam sapratuši — ja šis gadījums iestādē ir, tad ir neiespējami to izkontrolēt vai apturēt,» saka pansionāta direktore Dace Randoha.

Vairumam pansionāta klientu saslimšana noris ar viegliem slimības simptomiem, tomēr arī tie izrādījušies ārkārtīgi bīstami. «Covid-19 pozitīvajiem klientiem ar nelielu temperatūru, bez smagām elpošanas problēmām, varbūt ar fizisku nespēku, vājumu šie mazie simptomi izrādījās liktenīgi. Daudzi klienti ir miruši pēkšņi.» Vīruss dubultojis nāves gadījumu skaitu pansionātā, atklāj direktore, — mēneša laikā tagad miruši 45 klienti. 

Kā vīruss varēja iekļūt un tik ātri izplatīties pansionātā? Iepriekš pansionātu izdevās nosargāt, par spīti tuvinieku apciemojumiem un klientu ārstēšanai slimnīcās, taču, gada nogalē krasi pieaugot saslimstības rādītājiem visā valstī, vīrusa izplatīšanās bija «likumsakarīga», pārliecināta Randoha.

Covid-19 var pārnēsāt gan darbinieki, kas ikdienā tiekas ar ģimenes locekļiem, brauc ar sabiedrisko transportu un varbūt pat strādā citās iestādēs, gan arī klienti, kas tikko atgriezušies no slimnīcas ar negatīvu testu. Protams, izplatību veicinājusi arī lielā apdzīvotība pansionātā. Īstu krīzi viņi piedzīvoja gadumijā, kad karantīnā atradās trešdaļa pansionāta darbinieku, bet sasirgušajiem senioriem bija nepieciešamas īpašas rūpes. Krīze vēl nepavisam nav pārvarēta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu