Amerikas postaža • IR.lv

Amerikas postaža

Pauls Raudseps

Baidena vēlme meklēt kopējo, nevis kurināt naidu, rada cerības nākotnei

Pirms četriem gadiem TV realitātes šova zvaigzne un tvitera virtuozs Donalds Tramps stāvēja ASV Kapitolija priekšā un uzbūra baisu ainu par sociālo un ekonomisko postažu, kura esot pārņēmusi valsti. «Šeit un tagad beidzas šī Amerikas asinspirts,» spalgi skanēja Trampa balss.

Tramps savu murgu par Amerikas asinspirti ir pārvērtis īstenībā. Viņa nekompetences, nolaidības un patmīlības rezultātā Covid-19 pandēmija Ameriku skārusi sevišķi smagi. Tramps atstāj Balto namu ar 400 tūkstošiem Covid-19 dēļ mirušu amerikāņu uz viņa neesošās sirdsapziņas. Prognozes rāda, ka līdz februāra beigām upuru skaits pieaugs līdz pusmiljonam. No 31 miljona vakcīnu devu, kuras piegādātas ASV, līdz šim izmantoti tikai 12 miljoni.

Tramps ir vienīgais ASV prezidents kopš Otrā pasaules kara, kura pilnvaru laikā nodarbināto skaits ir samazinājies — par gandrīz pieciem miljoniem. Nežēlība un pašmērķīga destrukcija raksturoja visu viņa politiku — no patvēruma meklētāju bērnu atņemšanas vecākiem prezidentūras sākumā līdz pēdējās nedēļās izrādītajai steigai izpildīt nāvessodu pēc iespējas daudziem notiesātajiem un izsniegt licences naftas urbumiem dabas rezervātos.

Iespējams, vissmagāko kaitējumu Tramps nodarījis, saasinādams Amerikas iekšpolitisko spriedzi tiktāl, ka satrakojies pūlis pēc viņa norādēm varēja mesties uzbrukt Kapitolijam. Grautiņā gāja bojā pieci cilvēki, un daudz netrūka, lai tas pārvērstos par īstu, nevis metaforisku Amerikas asinspirti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu